1915-17.

Szentté avatták az örmény népírtás 1,5 millió áldozatát

Szentté avatták csütörtök délután az 1915-17-es örmény népirtás 1,5 millió áldozatát az örmény egyház székhelyén, a Jerevántól mintegy 20 kilométerre található Ecsmiadzinban.

2015.04.23 19:15MTI

Az ünnepélyes szertartást az örmény egyház feje, II. Karekin katolikosz celebrálta a világ legrégebbinek tartott keresztény székesegyházában. Korábban sem a katolikus, sem pedig az ortodox egyház nem avatott kollektíven szentté ennyi embert. Az örmény egyház a maga részéről nem számszerűsítette az új szentek számát.

Minden áldozatot szentté avattak, "aki a hitéért és keresztény identitásáért vesztette el életét" - mondta szerdán a KNA német katolikus hírügynökségnek Hovakim Manukyan püspök, aki az örmény egyház ökumenikus kapcsolataiért felel.

II. Karekin katolikosz szerint az áldozatok szentté avatásával az "egyház nem tesz mást, mint elismeri a tényeket, vagyis a népirtást". II. Karekin szerdán megáldotta Jereván központi terén a "népirtás mártírjainak" emléket állító új dóm alapkövét, megnyitva ezzel az örmények elleni genocídium kezdetének századik évfordulójára emlékező rendezvényeket.

A Kathpress katolikus hírügynökség jelentése szerint az eseményen részt vett Szerzs Szargszján örmény államfő is. Pénteken világszerte több millió ember, köztük állam- és kormányfők emlékeznek az örmény népirtás áldozataira.

Az örményországi hivatalos megemlékezéseken több külföldi vezető, köztük Vlagyimir Putyin orosz elnök és Francois Hollande francia államfő is részt vesz majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.