Románia

Európai luxusüzletekre szakosodott bűnszervezetet lepleztek le

Tízmillió euró értékű árut, főleg ékszereket lopott el európai luxusüzletekből az a bűnszövetkezet, amelyet csütörtökön számolt fel a román szervezett bűnözés elleni ügyészség.

2015.04.23 17:50MTI

Az ügyészek a rendőrség közreműködésével 54 helyen tartottak házkutatást Románia több városában, ezek nyomán ékszekereket, drága órákat és luxusgépkocsikat foglaltak le.

Az európai luxusüzletek kirablására szakosodott bűnszövetkezetet egy tíz évre jogerősen elítélt, és tavaly nyáron tévedésből szabadon engedett román állampolgár irányította.

Az elmúlt két évben egyebek mellett Belgiumban, Andorrában, Németországban, Ausztriában, Hollandiában, Horvátországban és Szlovéniában hajtottak végre betöréseket.

A szervezett bűnözés elleni ügyészség közlése szerint a bűnszövetkezet katonás jelleggel működött, a tagok kiképzéseken vettek részt, és belépéskor feleskették őket. Ezenkívül a bűnszövetkezet szabályzatát is alá kellett írniuk, és nyilatkozatot kellett adniuk egészségügyi állapotukról. A kiképzéseket titkos helyszíneken, külvárosi épületekben tartották, ahova bekötött szemmel vezették el a bűnszövetkezet tagjait, hogy ne tudják, hol vannak ezek a létesítmények.

A betöréseknél szervezetten léptek fel, általában azzal tévesztették meg az üzletek biztonsági őreit, hogy először egy drága öltönybe öltözött személy sétált be a helyiségbe, aki azonban pisztolyt fogott az őrökre, majd a banda többi tagja követte, akik összeszedték az ékszereket, és távoztak. A bűnszövetkezet tagjai egy-két percnél többet nem töltöttek a rablás helyszínén, mindannyian más irányba távoztak, és soha nem gépkocsikkal. A lopott ékszereket előbb elásták, majd a bűnszövetkezet más tagjai később elvitték.

A román ügyészség azon rendőrök ellen is vizsgálódik, akik tavaly nyáron tévedésből szabadon engedték a bűnszövetkezet elítélt vezetőjét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.