Jószolgálati nagykövet

Hercegh Anita segélycsomagokat adott át Kárpátalján

Segélycsomagokat adott át rászorulóknak egy Beregszász környéki magyar községben, és a kárpátaljai helyzetről tájékozódott Munkácson csütörtökön Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, aki a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) jószolgálati nagyköveteként kétnapos látogatást tett Nyugat-Ukrajnában.

2015.04.23 17:19MTI
MTI/Máthé Zoltán

Herczegh Anita Lemberg (Lviv) után Munkácsra látogatott, ahol hivatalában fogadta Majnek Antal római katolikus püspök. Az egyházi vezető tájékoztatta vendégét a kárpátaljai helyzetről, majd együtt felkeresték a katolikus egyház által fenntartott Szent István Líceumot. A köztársasági elnök felesége megismerkedett a tanintézet munkájával, megtekintette annak befejezéshez közeli állapotban lévő, főként anyaországi támogatással készülő új épületszárnyát, és e-könyvolvasó készülékeket, valamint pendrive-okat ajándékozott az iskola diákjainak. Ugyancsak a líceumban megbeszélést folytatott Lengyel Zoltán munkácsi polgármesterrel.

MTI/Máthé Zoltán

Jószolgálati látogatásának utolsó állomásán, a Beregszászhoz közeli Macsola településen Herczegh Anita a polgármesteri hivatalban tájékozódott a falu helyzetéről, majd az MMSZ kárpátaljai munkatársaival közösen segélycsomagokat adott át rászoruló helyi lakosoknak. Az államfő felesége több adományt portáról portára járva, személyesen nyújtott át, és elbeszélgetett az ott lakókkal. Az MMSZ a településen több mint 40, elsősorban tartós élelmiszereket és a gyermekek számára édességet tartalmazó csomagot juttatott egyedül élő idős embereknek és többgyermekes családoknak.

MTI/Máthé Zoltán

A segélycsomagok szétosztását követően Herczeg Anita - tapasztalatait összegezve - a sajtónak elmondta, hogy a községben nyugalom van, de szegénységben élnek azok az idős emberek, akik egyedül maradtak és a többgyermekes családok, amelyek azért kerültek nehéz helyzetbe, mert elértéktelenedtek a fizetések. Az adományok címzettjeinek kiválasztásánál ezek a szempontok játszottak szerepet - tette hozzá.

MTI/Máthé Zoltán

Újságírói kérdésre válaszolva, hogy nem csökken-e az adakozó kedv Magyarországon a következő télre és jövő tavaszra, amikor várhatóan a jelenleginél rosszabb lesz Kárpátalján a szociális-gazdasági helyzet, a köztársasági elnök felesége kifejtette: nem egyszeri adakozásról van szó, hiszen az MMSZ folyamatosan jelen van a térségben, és sokrétű támogatást nyújt. A szeretetszolgálat igyekszik tűzifával vagy vetőmaggal is segélyezni a rászorulókat, de mivel ilyesmi nem vihető be Ukrajnába, fontos, hogy a segítség pénzadományok formájában érkezzen, s ezeket a helyiekkel egyeztetve arra fordítsák, amire a legnagyobb szükség van - hangsúlyozta Herczegh Anita.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.