Vitatott terület

Mégis mi a gond azzal, ha vízágyúval lövik a halászokat?

Peking rendjénvalónak tartja, hogy vízágyúval kergettek el Fülöp-szigeteki halászokat kínai járőrhajók.

2015.04.23 13:01MTI

Peking semmi kivetnivalót nem talált abban, hogy a napokban a kínai parti őrség hajói vízágyúkkal üldözték el vitatott tengeri területek környékéről Fülöp-szigeteki halászok hajóit - erről a külügyminisztérium szóvivőjének nyilatkozata alapján számolt be a csütörtöki kínai média.

Hung Lej szóvivő - anélkül, hogy elismerte volna a vízágyúk bevetését - úgy vélte, Manilának "több gondot kellene fordítania a filippínó halászok oktatására", amivel arra utalt, hogy fel kellene világosítani őket arról, meddig terjed a halászterületük.

A Fülöp-szigeteki halászoknak a helyi médiában ismertetett panasza szerint a kínai parti őrség emberei lefecskendezték őket járőrhajójukról, majd átszálltak az ő hajóikra, s kidobálták addigi zsákmányukat és halászeszközeiket. A Fülöp-szigeteki elnöki hivatal hét eleji közleményében nehezményezte a vízágyú bevetését a Scarborough-zátonynál, aminek során állítólag több fahajó megsérült.

Hung Lej azt hangoztatta, hogy a Huangjan-sziget közelében lévő kínai hajók törvényes kötelességüket teljesítették. Mint mondta, újabban sok Fülöp-szigeteki hajó hagyja figyelmen kívül a sziget feletti kínai közigazgatás tényét, megsértve Kína szuverenitását, tengeri jogait és érdekeit.

Sajtóbeszámolók szerint a kínai járőrhajók korábban többnyire csak hangjelzéssel és hangosbeszélővel igyekeztek rábírni a filippínó halászokat a távozásra, ezért a legutóbbi kínai fellépés meglepte őket. Három éve Peking és Manila között ugyanezen a helyen éleződött ki a feszültség, amikor a Fülöp-szigeteki hatóságok ellenőriztek kínai halászhajókat. Peking zaklatásnak minősítette a lépést, és válaszul haditengerészeti erőket vezényelt Huangjan körzetébe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.