Tömeges nyomor

Félmillió bevándorló kelhet át idén a Földközi-tengeren

Több ezren lelhetik halálukat a veszélyes vízi úton, ha semmi sem történik az illegális emberkereskedelem elleni küzdelem terén - vélte csütörtökön Sekimizu Kodzsi, az ENSZ egyik szakosított szervének, a Nemzetközi Tengerészeti Szervezetnek (IMO) az igazgatója.

2015.04.23 09:34MTI

Sekimizu egy szingapúri tengerészeti konferencián leszögezte: eljött az ideje elgondolkodni azon, hogyan állítható meg a különféle vízi eszközökkel való életveszélyes átkelés Észak-Afrikából Európába. "Ha nem teszünk semmit, még ebben az évben félmillió bevándorló kelhet át a Földközi-tengeren, és ez esetben akár a tízezret is elérheti a halálesetek száma" - vélekedett az igazgató.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) keddi becslése szerint több mint 800 ember fulladhatott a Földközi-tengerbe, amikor vasárnapra virradóra egy illegális menekültekkel zsúfolt, Líbiából Európa felé tartó hajó elsüllyedt. Ez a Földközi-tengeren valaha történt legsúlyosabb ilyen katasztrófa.

"Ez nagyon súlyos probléma, és intézkedéseket kell életbe léptetni" - hangsúlyozta Sekimizu. Hozzátette, hogy tavaly több mint 170 ezren próbáltak meg átkelni lélekvesztőkön a Földközi-tengeren, és közülük háromezren vesztek a tengerbe. "Nem csupán a bajbajutottak felkutatására és megmentésére irányuló műveletekkel kellene foglalkoznunk, hanem a kulisszák mögött munkálkodó révészekkel és embercsempészekkel is" - szögezte le az igazgató.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) becslései szerint az év eleje óta mintegy 1750 bevándorló fulladt a Földközi-tengerbe, s ez harmincszorosa a tavalyi év azonos időszakában mért adatoknak. Európai országok vezetői csütörtökön valószínűleg a Líbiában tevékenykedő embercsempészek elleni katonai művelet elindítását jelentik be.

A Moammer Kadhafi líbiai vezető megbuktatása és halála óta fegyveres belviszályokba süllyedt Líbiában lényegében nem működik olyan hatékony közhatalom, amely gátat tudna vetni annak, hogy reményvesztett emberek az embercsempészeknek kiszolgáltatva, a célra többnyire alkalmatlan hajókon tömegesen vágjanak neki a tengernek, az európai partokat megcélozva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.