Kijelentések

Az FBI igazgatója nem kér elnézést, csak sajnálja, hogy a lényeg elsikkadt

James Comey bánja, hogy konkrét országokat hozott összefüggésbe a holokauszttal.

2015.04.23 07:42MTI

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója nem kér elnézést azokért az állításokért, amelyeket a holokauszt elkövetőiről és cinkosaikról mondott, ugyanakkor sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy konkrét országokat megemlített.

Az ABC televíziós hálózathoz tartozó WATE 6 csatorna híroldala szerint James Comey kérdésre válaszolva a Tennessee állambeli Knoxville-ben beszélt erről, amikor felkereste az FBI helyi kirendeltségét.

"Nem mondtam, hogy Lengyelország felelős volt a holokausztért. Valahogy nagyon is azt kívánom, hogy bárcsak nem említettem volna meg egyetlen országot sem, mert ez többek figyelemét elterelte a lényegről" - nyilatkozott Comey.

"Kissé aggaszt, hogy egyes országokban ez a lényeg elsikkadt. Nem kétséges, hogy Lengyelország hősiesen ellenállt a náciknak és hogy néhányan hősiesen oltalmazták a zsidókat, de afelől sincsen kétely, hogy minden nácik által megszállt országban voltak emberek, akik kollaboráltak a nácikkal" - tette hozzá.

Az FBI főnöke az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeumában múlt szerdán tartott megemlékezésen arról beszélt, a Szövetségi Nyomozó Iroda minden új ügynöke számára kötelezővé teszi a múzeum látogatását, hogy lássák: "jó emberek, alárendelve magukat a náci eszméknek, milliók meggyilkolásában segítettek".

Beszédében, amelyet szerkesztett formában közölt a The Washington Post című napilap is, Comey a holokauszt legszörnyűbb tanulságának mondta azt, hogy az emberek "képesek lemondani az egyéni erkölcsükről, és - egy csoport hatalmának alárendelve magukat - szinte mindenbe beleegyezhetnek". Hozzátette, ezek az emberek "úgy gondolják, hogy a gyilkosok és cinkosaik Németországban, Lengyelországban, Magyarországon és olyan sok más helyen nem tettek semmi rosszat".

Comey kijelentései felzúdulást okoztak Lengyelországban, ahol a lengyel külügyi tárca képviselője vasárnap diplomáciai tiltakozó jegyzéket adott át a varsói amerikai nagykövetnek, amelyben bocsánatkérést követelt az Egyesült Államoktól. Szijjártó Péter külügyminiszter kedden úgy fogalmazott: az FBI igazgatója olyan kijelentést engedett meg magának, amely "Magyarországra nézve és a magyar emberekre nézve rágalmazásnak tekinthető, kifejezetten sértő, történelmietlen, és durva és bántó általánosítást és felületességet" tartalmaz.

Hétfőn Marie Harf, az amerikai külügyminisztérium szóvivője a holokauszt idején az üldözötteket mentő lengyel, magyar és más európai hazafiak tetteinek méltatásával reagált az FBI főnökének állításaira.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.