Mennye béke tere

Több mint egy év börtönt kapott a Tienanmen téri Mao-festmény megrongálója

A 42 éves Szun Pinget, akit a helyszínen elfogtak és aki a bíróságon bevallotta tettét, a közrend megzavarásában találták bűnösnek.

2015.04.22 19:30MTI

Tizennégy hónap börtönre ítélték Pekingben azt a kínai férfit, aki tavaly márciusban, a parlament éves ülésszakának idején tintát locsolt Mao Ce-tung néhai kínai államelnök portréjára, amely a Tienanmen tér kapubástyáján függ - jelentette a kínai állami média szerdán.

A 42 éves Szun Pinget, akit a helyszínen elfogtak és aki a bíróságon bevallotta tettét, a közrend megzavarásában találták bűnösnek - számolt be az elsősorban jogi témákkal foglalkozó kínai újság, a Legal Evening News.

A lap azt nem közölte, hogy mi volt, illetve mi lehetett az elkövető indítéka, de megjegyzi, hogy az illetőt egyszer már börtönbe zárták hitelkártyával elkövetett csalásért és 17 hónap után 2013-ban szabadult.

A parlamenti ülésszak idején a látványosan fokozott biztonsági intézkedések ellenére is előfordulnak - és különösen a múltban voltak gyakoribbak - a pekingi belvárosban demonstráció-, tiltakozás-kísérletek, amikor személyes sérelmek, vidéki tulajdonviták, a hatóságok közönye a panaszosokkal szemben arra indítja az elkeseredett embereket, hogy ily módon hívják fel a figyelmet a problémáikra.

A Mao-portré elleni "merénylet" ötlete nem új keletű, előfordult, hogy tojással dobálták meg, felgyújtották, vagy másként rongálták meg, de olyan is volt, hogy a tiltakozó elvétette a célt.

Mao Ce-tung 1949. október elsején a Tienanmen tér, vagyis a Mennye béke terének kapubástyájáról kiáltotta ki a Kínai Népköztársaságot. Az ezt díszítő, világszerte ismert, hat méter magas, 4,6 méter széles, másfél tonnásra becsült portrét legalább évente, az októberi nemzeti ünnep előtt újra cserélik. Festője - Mao Ce-tung halála óta - a most 62 éves Kö Hsziao-kuang.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.