304 ember halt meg a balesetben

Kiemelik a vízből a tavaly elsüllyedt dél-koreai komphajót

A komphajó Incshon városából tartott Csedzsu szigetére 2014. április 16-án, amikor felborult és elsüllyedt. A vízi jármű 44 méter mélyen fekszik a tengerben.

2015.04.22 09:40MTI

Hamarosan kiemelik a tengerből a Sewol komphajót, amely tavaly áprilisban süllyedt el 476 emberrel a fedélzetén - jelentették be szerdán a dél-koreai hatóságok, válaszul arra, hogy a balesetben életét vesztő több mint háromszáz ember családtagjai a katasztrófa alaposabb kivizsgálását követelik.

A komphajó Incshon városából tartott Csedzsu szigetére 2014. április 16-án, amikor felborult és elsüllyedt. A vízi jármű 44 méter mélyen fekszik a tengerben. A hajón 476-en tartózkodtak, zömükben középiskolások.

A balesetben 304 ember halt meg, köztük 250-en ugyanannak a középiskolának a diákjai voltak. Kilenc halálos áldozat holttestét azóta sem találják. Ez volt Dél-Korea történetének egyik legsúlyosabb tengeri balesete.

A szerencsétlenség vizsgálata feltárta, hogy a kompnak a megengedettnél jóval nehezebb rakománya, a hajó illegális átalakítása és a kormányos szakértelmének hiánya együttesen vezetett a tragédiához.

Emellett kiderült: a diákok közül sokan a komphajó süllyedésekor is betartották a hajó személyzetének utasításait, hogy maradjanak a helyükön, miközben a személyzet tagjai elhagyták a kompot.

A nemrég létrehozott közbiztonsági minisztérium vezetője közölte, hogy a 6800 tonnás komphajó kimentése szeptemberben kezdődhet meg, és mintegy 139 millió dollárba (38,5 milliárd forint) kerül.

A munkálatok 18 hónapon keresztül is elhúzódhatnak, s a költségek az időjárási körülményektől és a technikai nehézségektől függően tovább emelkedhetnek - tette hozzá a tárca élén álló Pak In Jong nyugalmazott tengernagy. A halálos áldozatok családtagjainak egyik legfőbb követelése volt a Sewol kiemelése.

Közülük néhányan csalódottságuknak adtak hangot, amiért a kormány késlekedett a munkálatok bejelentésével, és az csupán szeptemberben kezdődhet el.

Pak Gun Hje elnökre jelenleg nagy politikai nyomás nehezedik, miután miniszterelnöke a héten felajánlotta lemondását, és múlt szombaton ezrek tüntettek Szöul belvárosában a Sewol katasztrófája körüli hatósági inkompetenciát bírálva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.