Aggódik az ENSZ BT

Idén már 36 ezren próbáltak meg Európába jutni a Földközi-tengeren át

Súlyos aggodalmát fejezte ki az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) kedden amiatt, hogy a Földközi-tenger térségében fokozódik az embercsempészek tevékenysége. A testület egyúttal sajnálatát tolmácsolta a vasárnap hajókatasztrófa miatt, amely a feltételezések szerint több száz bevándorló életébe került.

2015.04.22 07:30MTI

A New Yorkban kiadott BT-nyilatkozat szerint csak idén 36 ezren próbáltak már meg Európába jutni a Földközi-tengeren át. Többségük Líbiából indult, amelynek partjaitól nem messze történt a vasárnapi hajótörés is.

Az ENSZ becslései szerint közel 1800-an nem jutottak át a túlsó partra, mert útközben meghaltak.

A nyilatkozat szerint a BT tagjait nagyon aggasztja, hogy az illegális bevándorlók csempészete a közelmúltban jelentősen megnövekedett, és nagyobb lett az emberéletek elvesztésének veszélye is.

Mindez a térség stabilitására is negatív következményekkel jár - tette hozzá a Biztonsági Tanács, sürgetve, hogy a szervezett bűnbandák tagjait állítsák bíróság elé. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár már hétfőn sajnálatát fejezte ki a hétvégi hajókatasztrófa miatt, és úgy fogalmazott, hogy a Fölközi-tenger egyre inkább a "nyomorúság tengerévé" válik.

Tavaly több mint kétszer annyi bevándorló halt meg ott, mint annak idején (1912-ben) a jéghegynek ütközött Titanic óceánjárón - emelte ki a főtitkár, aki szerint ez "fel kell, hogy rázza a nemzetközi lelkiismeretet".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.