Szerdán olvassák fel a nyilatkozatot

Az osztrák parlamenti pártok egyöntetűen népirtásként bélyegzik meg az "örménymészárlást"

Az osztrák parlamenti frakciók egyöntetűen elítélik és népirtásként bélyegzik meg a 100 évvel ezelőtt az Oszmán Birodalomban elkövetett "örménymészárlást" abban a nyilatkozatban, amelyet szerdán olvasnak fel a bécsi parlamentben.

2015.04.21 22:05MTI

"A szabadság, a béke és az emberi jogok sérthetetlensége elválaszthatatlan az erőszak, az üldözés, az elűzés és a tömeggyilkosság áldozataira való méltó megemlékezéssel" - olvasható a hat parlamenti frakció közös nyilatkozatában, amelyet az APA osztrák hírügynökség ismertetett kedden.

Ausztria eddig azért nem ítélte el a történteket, mert azok a népirtás bűntettének megelőzéséről és megbüntetéséről szóló, 1948-ban hozott ENSZ-egyezmény előtt mentek végbe.

A hónap elején kezdeményezte az Ausztriai Egyházak Ökumenikus Tanácsa (ÖRKÖ), hogy Ausztriában is népirtásként ismerjék el az örmények elleni erőszakot, "példát mutatva ezzel sok más országnak".

A dokumentum Ausztria történelmi felelősségére is rámutat, az ország az első világháborúban az Oszmán Birodalom szövetségese volt. Az osztrák parlamenti pártok arról is megemlékeznek, hogy más keresztény kisebbségekhez tartozó emberek tízezreit szintén üldözték az Oszmán Birodalomban.

Az április 24-én Örményország fővárosában tartandó megemlékezésen Heinz Fischer osztrák államfő nem tud részt venni, ezért Ausztriát jereváni nagykövete képviseli majd.

Az osztrák-örmény bizottság vezetője üdvözölte és fontos lépésnek nevezte a közös nyilatkozatot, egyúttal sajnálatát fejezte ki, hogy az osztrák államfő nem lesz jelen a jereváni megemlékezésen.

Az utóbbi napokban az Európai Parlament és Ferenc pápa is népirtásnak minősítette és elítélte az Oszmán Birodalomban száz évvel ezelőtt elkövetett mészárlást, kiváltva ezzel a török kormány tiltakozását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.