Krím

Alig két évet kapott egy ukrán tisztet agyonlövő orosz katona

Mindössze két év börtönbüntetésre ítélte egy krími bíróság azt az orosz katonát, aki agyonlőtt egy ukrán tisztet egy éve, a félsziget Oroszország által történt elcsatolása után.

2015.04.21 20:27MTI

A hírt a Moszkvában bebörtönzött Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanő ügyvédje, Mark Fejgin tette közzé a Twitteren.

Közlése szerint a krími helyőrség katonai bírósága még március 13-án hozta meg az ítéletet, amelyben két év börtönbüntetésre ítélte Jevgenyij Zajcev orosz őrmestert Sztanyiszlav Karacsevszkij ukrán őrnagy megöléséért.

"Tehát egy ukrán tiszt megöléséért két évet adtak egy orosznak, miközben Szavcsenko ártatlanul már tíz hónapja ül gyilkosságban való állítólagos közreműködésért" - fűzte hozzá bejegyzésében az ügyvéd.

Zajcev tavaly április 6-án ölte meg gépfegyverével Karacsevszkijt a Krím félszigeti Novofedorivka településen azon a tiszti szálláson, ahol az ukrán katona lakott. Ukrán források szerint orosz katonák és ukrán tisztek keveredtek egymással vitába, és eközben lőtte le Zajcev a fegyvertelen 33 éves őrnagyot.

Karacsevszkij akkor már megkapta az áthelyezéséről szóló parancsot, három nappal később kellett volna elhagynia az orosz csapatok által megszállt félszigetet. Az őrnagy, egyike volt azoknak, akik esküjükhöz hűen nem álltak át az orosz hadsereghez. A vele egy szobában lévő ukrán századost - aki szemtanúja volt a gyilkosságnak - az orosz katonák alaposan összeverték, majd Szevasztopolba szállították. Magukkal vitték a lelőtt őrnagy holttestét is.

Orosz források később úgy állították be az esetet, hogy az ukrán tiszt támadt az orosz katonára, aki önvédelemből lőtte le.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.