Egy légikikötő forgalmát vezényli

Üzembe helyezték a világ első távolsági forgalomirányító tornyát

A svédországi Sundsvall repülőterén üzembe helyezték a világ első olyan irányítótornyát, amellyel egy távoli, onnan mintegy 150 kilométerre lévő légikikötő forgalmát vezénylik.

2015.04.21 18:56MTI

"Az első landolás távirányítású irányítótoronnyal" - írta Twitter-üzenetében a svéd polgári légiforgalmi szolgálat (LFV). A bejegyezés szerint az észak-svédországi Örnsköldsvik repülőterén szállt le kedden az a gép, amelynek a felszállását és a landolását is a középső országrészben fekvő Sundsvallból irányították.

A távirányítású repülőtérről kamerák és érzékelők küldik valós időben az információkat a 150 kilométerre lévő repülésirányítóknak, akik ugyanúgy vezérlik a fel- és leszállást, mintha az a saját repülőterükön történne.

"Mi vagyunk az elsők a világon, akik távolról vezénylik egy repülőtér forgalmát. A pilóták az innen mintegy 150 kilométerre található sundsvalli toronnyal vannak kapcsolatban" - mondta az LFV kommunikációs igazgatója az SR svéd közszolgálati rádiónak.

A tesztrepülőgép pilótái nem észleltek semmilyen különbséget az irányítótoronnyal való kapcsolattartásban. "Az új technológia segítségével a forgalmat ugyanúgy vezényelték, mint egy hagyományos toronyból" - írta közleményében a hatóság.

"Teljes biztonságban zajlott a repülés" - mondta az SR újságírója, aki mintegy ötven másik emberrel utazott a repülőgépen. "Erősen szorítottam az ülés karfáját, de nem volt semmi probléma" - tette hozzá nevetve.

A hivatalos tájékoztatás szerint a két légikikötőt földrajzi okokból választották ki, a technológiát azonban fokozatosan további repülőtereken is be fogják vezetni Svédországban. Idén nyáron az egyesült államokbeli Leesburgban is felavatnak egy nagy távolságú forgalomirányító tornyot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.