Hajókatasztrófa

Az olasz hatóságok őrizetbe vették a líbiai hajóbaleset két emberkereskedőjét

A líbiai partoknál felborult hajó túlélői között volt az a két férfi, akit az olasz hatóságok kedden vettek őrizetbe, mivel a több mint 800 illegális bevándorlót szállító emberkereskedőknek tartják őket.

2015.04.21 15:58MTI

A 27 éves tunéziai és a 25 éves szíriai férfi őrizetbe vételét a szicíliai Catania ügyészsége rendelte el. A hatóságok szerint ők kormányozták az illegális bevándorlókkal teli hajót, amely vasárnap éjszaka felborult.

A feltételezett emberkereskedőket a Cataniába érkezett 27 túlélő azonosította. A hajóbaleset helyszínére elsőként érkezett olasz parti őrség egyik hajója vette fedélzetére a túlélőket, akik hétfőn késő este érkeztek meg Szicíliába. Az olasz szigetig tartó út alatt a parti őrség emberei kihallgatták a túlélőket, akik rekonstruálták a történteket és azonosították a hajót irányító két férfit.

A beszámolók szerint a hajó mintegy 850 embert szállíthatott. Az olasz ügyészség azonban hangsúlyozta, hogy nincsenek pontos adatok az utasok számáról. A túlélők elmondták, hogy a nyílt tengeren elhaladt a közelükben egy teherszállító hajó. Ennek akarva jelezni a bevándorlók az őket szállító hajó egyik oldalára zsúfolódtak, de az időközben a helyszínre érkezett King Jacob portugál teherhajó neki is ütközött a bevándorlókkal teli hajónak.

A túlélők közül néhányan kórházi ellátásra szorultak, a többieket a szicíliai Mineóban levő befogadó állomáson helyezték el. Jelenleg azonosításuk folyik. Mentők és orvosok úgy fogalmaztak, hogy sokat szenvedett emberekről van szó. A túlélők között négy fiatalkorú is van. A Save the Children Italia gyermekjogvédő szervezet adatai szerint a hajón hatvan kis-, illetve fiatalkorú személy utazott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.