UCK

Negyven álarcos tört be egy határrendőrségre, rendőröket ejtettek túszul

Fegyveresek foglaltak el egy rendőrkapitányságot Macedóniában, rendőröket ejtettek túszul. A macedón belügyminisztérium még nem adott ki hivatalos tájékoztatást az ügyben, csak azt közölték, hogy délután sajtótájékoztatót tartanak.

2015.04.21 14:09MTI
press24.mk

Fegyveres támadók foglaltak el kedd hajnalban egy rendőrkapitányságot az észak-macedóniai Gosincében, a koszovói határ mentén, négy rendőrt túszul ejtettek, majd elengedtek - adta hírül kedden több macedón hírportál is meg nem erősített forrásokra hivatkozva.

A negyven álarcos támadó állítólag lefegyverezte a rendőröket és kiürítette a határrendőrség kapitányságát, négy rendőrt azonban túszul ejtett. Őket előbb megbilincselték, majd odaadták nekik a kulcsokat, és közölték velük: fél órájuk van arra, hogy elmeneküljenek, különben megölik őket.

A támadók feltehetően Koszovóból származnak - írta a Press24.mk online hírportál. Az egyik támadó állítólag azt mondta: "Mi a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) vagyunk. Mondjátok el mindenkinek, hogy sem (Ali) Ahmeti (a legnagyobb macedóniai albán párt vezetője), sem (Nikola) Gruevszki (miniszterelnök) nem menthet meg titeket. Nem akarjuk az ohridi megállapodást. Szeretjük a hazánkat, senki ne jöjjön ide, mindenkit megölünk."

Az ohridi egyezményt 2001-ben írta alá a macedón kormány a helyi albánok képviselőivel. A megállapodás vetett véget a fegyveres harcoknak az UCK és a macedón biztonsági erők között.

A támadók szemtanúk szerint az UCK jeleit viselik a ruhájukon. Ivo Kotevszki, a macedón belügyminisztérium szóvivője megerősítette, hogy a jól felfegyverzett támadók az UCK tagjaiként azonosították magukat, és albánul beszéltek egymás közt. A macedón hatóságok terroristatámadásként kezelik az ügyet.

Macedónia északi részén főleg albánok élnek. A legutóbbi népszámlálási adatok szerint a koszovói határtól kevesebb mint 5 kilométerre lévő Gosice 500 fős lakosságának 99 százaléka albán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.