Reformok odaát

Iohannis: egyezségre jutottak a pártok a választási törvények tekintetében

A román elnök ígéretet kapott a pártok vezetőitől, hogy a helyhatósági választásokat és pártfinanszírozást szabályozó új törvényt május közepéig, a parlamenti választásokat megreformáló jogszabályt pedig a tavaszi ülésszak végéig elfogadja a bukaresti parlament.

2015.04.20 20:49MTI

Egyezségre jutottak a román parlamenti pártok a választási törvények reformja tekintetében - jelentette be hétfőn Klaus Iohannis államfő a parlamenti pártok vezetőivel folytatott egyeztetés után.

Az elnök sajtóértekezletén azt mondta: ígéretet kapott a pártok vezetőitől, hogy a helyhatósági választásokat és pártfinanszírozást szabályozó új törvényt május közepéig, a parlamenti választásokat megreformáló jogszabályt pedig a tavaszi ülésszak végéig elfogadja a bukaresti parlament.

Iohannis aggodalmát fejezte ki, hogy a külföldön élő román állampolgárok választójogának érvényesítése érdekében még nem tett semmit a parlament, de a pártvezetők azt ígérték neki, hogy legkésőbb őszig megoldják a problémát.

A román hírtelevíziók beszámolói szerint a kormányzó szociáldemokraták elvi egyezségre jutottak a Iohannishoz közel álló ellenzéki liberálisokkal, hogy a külföldön élő román állampolgárok levélben szavazhatnak majd, előzetes regisztráció alapján.

Romániában eddig a külképviseleteken előzetes bejelentés nélkül voksolhattak azok, akik a szavazás napján külföldön tartózkodtak, de a novemberi elnökválasztáson hatalmas sorok alakultak ki és - bár sokan több száz kilométerről érkeztek - nem mindenkinek sikerült leadnia voksát.

Iohannis hétfőn arra is biztosítékot kapott a Victor Ponta kormányfő vezette szociáldemokratáktól, hogy észrevételeinek megfelelően módosítják a parlamentbe megfontolásra visszaküldött pártfinanszírozási törvényt.

Bár politikai riválisok, Ponta kerüli a konfrontációt egykori választási ellenfelével, a Nemzeti Liberális Párt éléről államfővé választott Klaus Iohannisszal. A román médiában megszólaltatott politikai elemzők szerint az elnök azért rendezett ismét konzultációt a választási reformról, hogy újabb nyilvános ígéreteket csikarjon ki a határidők betartásáról, és ne engedje, hogy a kormánykoalíció halogatással lehetetlenítse el a reformcsomag számára kedvezőtlen részének - a hagyományosan jobbra húzó külföldi vendégmunkások voksolását segítő rendelkezéseknek - a bevezetését.

Romániában jövőre helyhatósági és parlamenti választásokat is rendeznek. A törvénycsomag elfogadása azért sürgős, mert a román alkotmánybíróság korábbi döntése értelmében a választási szabályok már nem változhatnak a voksolást megelőző egy évben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.