Ukrán válság

Ukrajna újratöltve: újabb orosz katonai utánpótlás érkezett a kelet-ukrajnai szakadároknak

Az elmúlt néhány napban személyzettel együtt 50 Ural teherautó és 20 páncélozott szállító harcjármű, valamint 40 vasúti vagon más haditechnikai eszköz érkezett Oroszországból utánpótlásként a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadároknak

2015.04.20 18:57MTI

Andrij Liszenko, a Kijev által terrorellenesnek elnevezett hadművelet katonai szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a felderítés információi szerint a katonai járművek a határ átlépése után a Luhanszk és Donyeck között fekvő Debalceve felé vették az irányt. A települést - amely fontos közúti és vasúti csomópont a két megyeszékhely, valamint az Azovi-tenger partja között - februárban, a minszki tűzszüneti megállapodás megkötése után foglalták el a szakadárok ukrán források szerint jelentős orosz katonai támogatással. A 40 vagonból álló vasúti szerelvény a Luhanszk megyei Szverdlovszk vasútállomására futottak be.

Szintén felderítési adatokra hivatkozva a szóvivő kijevi sajtóértekezletén közölte, hogy a Mariupol mellett a frontvonalon fekvő Sirokine településre mintegy 120 fős újabb egységet vezényeltek a szakadárok.

Közben Petro Porosenko ukrán elnök bejelentette, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai missziója 24 órás megfigyelői pontot készül működtetni Sirokinében. Reményét fejezte ki, hogy ez napokon belül megvalósul. Erről az államfő a nyugat-ukrajnai Javorivban beszélt sajtótájékoztatón, amelyet amerikai deszantosok által az ukrán Nemzeti Gárda tagjainak szervezett kiképzés ünnepélyes megnyitója után tartottak.

Kifejtette, hogy Kijev érdekelt az állandó EBESZ-ellenőrző pontok létrehozásában. Szavai szerint a megfigyelők ezáltal megbizonyosodhatnak afelől, hogy az ukrán fél betartja a minszki megállapodásban foglaltakat, miközben a szakadárok és Oroszország megsértik azokat. Megjegyezte, hogy Sirokine után hasonló, 24 órás ellenőrző pontot alakíthat ki az EBESZ Donyeckben a nemzetközi repülőtérnél is, ahol szintén feszült a helyzet, az utóbbi időben többször volt tűzharc az ukrán katonák és a szakadár egységek között.

Ahhoz azonban, hogy az EBESZ-megfigyelők biztonsággal működtethessék az ellenőrzőpontot Sirokinében, demilitarizálni kell a települést. A falu a minszki megállapodás megkötésekor ukrán kézen volt, azóta viszont a szakadárok benyomultak oda, és a falu egy részét ellenőrzésük alá vonták. Azóta a településen belül is összecsapások bontakoznak ki időről időre a szemben álló felek között, az elmúlt hetekben pedig több tüzérségi támadás is érte Sirokinét és környékét olyan nagy kaliberű fegyverekből, amelyeket a feleknek már hátrébb kellett volna vonniuk a frontvonaltól.

Olekszandr Zaharcsenko, a donyecki szakadárok vezetője hétfőn határozottan elutasította a falu demilitarizálását. Értelmezése szerint a Kijev által javasolt demilitarizálási terv arról szól, hogy a szakadárok vonják ki csapataikat a településről, míg az ukrán katonák mostani állásaikban maradnak, ami számára elfogadhatatlan.

Hétfőn a belügyminisztérium Donyeck megyei részlegének közlése szerint a szakadárok aknavetőkkel lőtték a megyeközpont közelében fekvő Avgyijivka település külső részeit. Legalább egy lakóházat találat ért, egy, szilánktól megsebesült nőt kórházba szállítottak.

Kijev előző nap azt javasolta az EBESZ-nek, hogy helyezzen el web-kamerákat a településen a tűzszünetsértések rögzítésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.