Orosz terrorelhárítók

Megölték az észak-kaukázusi lázadóvezér utódját

Az orosz terrorelhárítók megölték Doku Umarov észak-kaukázusi lázadóvezér utódját az észak-kakázusi Dagesztánban.

2015.04.20 15:52MTI

A Nemzeti Terrorellenes Bizottság (NAK) tájékoztatása szerint az Oroszországi Föderációhoz tartozó észak-kaukázusi köztársaság fővárosától, Mahacskalától dél-nyugatra lévő Gerej-Avlak településen kerítettek be három fegyverest egy házban, és mindannyiukat megölték.

A mostani terrorellenes akcióval gyakorlatilag megfosztották vezetésétől a Kaukázusi Emirátus nevű szervezetet és az Észak-Kaukázusban működő illegális bandákat - közölte a NAK képviselője.

A szóvivő azt mondta, hogy előzetes adataik szerint az egyik fegyveres Aliaszhab Kebekov, aki a tavaly megölt Doku Umarov észak-kaukázusi lázadóvezér, az úgynevezett Kaukáuzusi Emirátus egykori vezetőjének helyébe lépett. A másik két férfi közül Samil Gadzsijev, az uncukulszkij járás területén, Omar Magomedov pedig az úgynevezett központi szektorban tevékenykedő fegyveres csoportot vezette.

A dagesztáni terrorellenes művelet stábjának adatai szerint a lázadók megölt vezetőinek több terrorcselekmény szervezéséhez és elkövetéséhez volt közük. Fegyveres bandáikkal civilek, valamint a rendvédelmi szervek tagjainak életére törtek.

Az orosz és a dagesztáni hatóságok Kebekov számlájára írják, hogy közvetve részt vett a dagesztáni szufi sejk megölésében. 2012. augusztus végén öngyilkos merénylő végzett a muzulmán vallási vezetővel. Szaid Acajevet otthonában, Csirkej településen ölte meg egy öngyilkos robbantó. A merényletben további öt személy is életét vesztette.

Kebekovot azzal is gyanúsítják, hogy része volt a dél-oroszországi Volgográd vasútállomásán történt súlyos robbantásos merényletben, majd egy trolibusz felrobbantásában. A 2013. decemberi terrorcselekmények több mint 40 ember életét követelték. A lázadók új vezére kulcsfontosságú szerepet játszott a Kaukázusi Emirátus nevű illegális szervezet pénzügyi forrásainak előteremtésében, a pénzeket az emberei zsarolással szerezték meg a lakosságtól - mondta el az orosz Nemzeti Terrorellenes Bizottság szóvivője.

Az amerikai külügyminisztérium március végén vette fel a terroristák globális listájára Aliaszhab Kebekovot, a "Kaukázusi Emirátus" vezetőjét, Doku Umarov utódját. Kebekov egy tavalyi videoüzenetben bejelentette, hogy csoportja alárendeli magát az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózatnak. Tavaly decemberben méltatta, hogy az "emirátushoz" tartozó militánsok megöltek 14 csecsen rendőrt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.