Hajószerencsétlenség

Olasz és máltai miniszterelnök: Európának egységesen kell fellépnie az emberkereskedőkkel szemben

Az emberkereskedelmet irányító bűnszervezetekkel szembeni határozott fellépést szorgalmazta az EU-tól Matteo Renzi olasz és Joseph Muscat máltai miniszterelnök a hétfőn Rómában tartott közös sajtótájékoztatójukon.

2015.04.20 15:42MTI

Joseph Muscat úgy fogalmazott, az emberkereskedők nem dilettánsok, hanem bűnözők, ezért nem szabad őket "futni hagyni". "Itt az ideje, hogy Európa cselekedjen!" - mondta a máltai kormányfő. Hozzátette: a Líbia partjainál vasárnap elsüllyedt hajó áldozataival az emberkereskedők 1-5 millió eurót kerestek.

Matteo Renzi kijelentette, a Földközi-tengeren humanitárius katasztrófahelyzet alakult ki. Az olasz miniszterelnök szerint célzott katonai fellépéssel lehetne megállítani az emberkereskedőket. A római kormányfő azt mondta, hogy a Líbiában történő katonai beavatkozásnak jelenleg nem adottak a feltételei. Az észak-afrikai és az európai partok közötti hajóblokád pedig csak az emberkereskedőknek kedvezne, mivel indulás után még inkább magukra hagynák az illegális bevándorlókkal teli hajókat.

Matteo Renzi ismételten egy rendkívüli EU-csúcs minél előbbi összehívását sürgette az illegális bevándorlás kérdéséről. "Ez nem csak Málta vagy Olaszország problémája: ha szívükön viselik az emberek sorsát, nem fogadhatják el, hogy mások borzasztó halálra legyenek ítélve egy hajó rakterébe bezárva" - üzente Renzi az európai intézményeknek.

Az olasz miniszterelnök "halálutaknak" nevezte az illegális bevándorlók tengeri átkelését. "Olaszország nem törődik bele az emberi életekkel való kereskedelembe. Mi elfogjuk az emberkereskedőket. Ezt kérjük a nemzetközi közösségtől is" - hangoztatta Renzi. Hangsúlyozta, hogy Olaszország eddig 1002 emberkereskedőt fogott el. Matteo Renzi kijelentette: "húsz évvel ezelőtt szemet hunytunk Srebrenica felett, most nem csukhatjuk be többet a szemünket (...) meg kell akadályoznunk, hogy az embereket rabszolgasorsba kényszerítsék, nem engedhetünk a bűnözőknek, történelmi felelősségünk van".

Joseph Muscat hozzátette: nem szabad engedni, hogy az emberkereskedők esténként nyugodtan térjenek nyugovóra azt gondolva, hogy Európa tehetetlen és úgysem tesz ellenük semmit.

Ha Önnel történt hasonló vagy a környezetében tapasztalt emberkereskedelemre, illetve kapcsolati erőszakra utaló jeleket, tárcsázza az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat belföldről minden hálózaton keresztül ingyenesen hívható telefonszámát: 06-80-20-55-20!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.