Lerohantak egy rendőrörsöt

Kötél általi halálra ítéltek 22 embert Egyiptomban

Egyebek mellett azzal vádolták, hogy 2013. július 3-án lerohantak egy el-gízai rendőrőrsöt, és megöltek egy rendőrt. Az említett zavargások azután robbantak ki, hogy a hadsereg ugyanaznap elmozdította tisztségéből Mohamed Murszi iszlamista elnököt.

2015.04.20 15:05MTI

A fővárostól nyugatra fekvő Kerdásza településen történt erőszakcselekmények kapcsán az el-gízai büntető törvényszék egy fiatalkorút 10 év szabadságvesztésre ítélt. A halálbüntetéssel sújtottak közül csak tizennégyen voltak jelen a tárgyaláson, nyolcan szökésben vannak.

Az elítéltek elleni vádpontok között szerepelt a szándékos emberölés mellett a garázdálkodás, a hivatalos személy elleni erőszak elkövetése és az illegális fegyvertartás is.

Kerdásza az iszlamista rezsim megbuktatása után többször is vált véres események helyszínévé, másfél hónappal a szóban forgó eset után több tucat fegyveres rohanta le a település központi rendőrőrsét. Ötórás ostrom után elmaszkírozott szélsőségesek rakétavető gránátot lőttek ki az épületre a biztonsági erők tizennégy tagjának halálát okozva.

A 2013. augusztus 14-ei támadással egy napon a biztonsági erők feloszlatták több ezer iszlamista tüntető két táborát a fővárosban. Az észak-afrikai ország modern kori történetének legvéresebb akciója során több száz, egyes források szerint több mint ezer ember vesztette életét.

Az akkori hadsereg-főparancsnok és jelenlegi államfő, Abdel-Fattáh esz-Szíszi az említett hatalomváltás óta ádáz küzdelmet folytat az iszlamisták megbuktatása óta fokozott intenzitással működő szélsőséges csoportok ellen, akik szinte naponta hajtanak végre kisebb-nagyobb robbantásos merényleteket, vagy a biztonsági erők elleni rajtaütéses támadásokat.

Hétfőn három katona vesztette életét egy pokolgépes merényletben a Gázai övezettel közös határon fekvő Rafah városában. A katonák páncélozott járművét egy út mentén elhelyezett robbanószerkezet repítette a levegőbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.