Nem akarnak taxizni

Új rabszolgatartás van kialakulóban

28 túlélője és 24 biztos halottja van a líbiai partoknál történt hajószerencsétlenségnek. Az olasz miniszterelnök mindenre készen áll az emberkereskedők megállítására.

2015.04.20 07:35MTI

Az olasz kormány mindenre készen áll a Földközi-tengeri "rabszolgatartó emberkereskedők" megállítása érdekében - jelentette ki Matteo Renzi olasz miniszterelnök a vasárnap tartott sajtótájékoztatóján, hangoztatva, hogy a Földközi-tenger blokádja csak az embercsempészeknek kedvezne.

Matteo Renzi megerősítette, hogy 28 túlélője és 24 biztos halottja van a líbiai partoknál történt hajószerencsétlenségnek. Az olasz kormányfő elmondta, hogy hétfőn máltai kollégájával Joseph Muscat miniszterelnökkel egyeztet és Olaszország egy héten belül rendkívüli EU-csúcstalálkozót akar összehívni az illegális bevándorlás kérdéséről.

"Az EU ne hagyjon magunkra" - kérte Matteo Renzi. Úgy fogalmazott, Olaszország teljesen magára hagyva végzi munkáját a bevándorlók segítésében.

Az olasz kormányfő hangsúlyozta, hogy az EU-csúcsot legkésőbb péntekig össze kell hívni és a találkozónak "operatív döntéseket" kell hoznia. Hozzátette, hogy az EU számos más esetben is képes volt közös fellépésre, és az illegális bevándorlás problémája nem "másodrendű az európai agendában".

Ez nem a politikai viták pillanata - mondta Matteo Renzi kijelentve, hogy az illegális bevándorlás nem csak a nemzetek biztonságát veszélyezteti. "Az emberek méltóságáról van szó. Ezeket a testvéreinket csak úgy menthetjük meg, ha nem engedjük, hogy útnak induljanak" - fogalmazott a római miniszterelnök, aki a rabszolgatartás új formájának nevezte az emberkereskedelmet.

A Földközi-tenger esetleges blokádjával kapcsolatban Matteo Renzi úgy vélte, hogy ez stabil líbiai kormány nélkül nem valósítható meg, és a blokád csak az emberkereskedőknek kedvezne, mivel a hajókat még inkább magukra hagynák a tengeren és más országoknak kellene folyamatosan "taxisként" a bevándorlók segítségére sietnie. "A problémát az új rabszolgatartás jelenti. A bevándorlók 91 százaléka Líbiából indul, ezért a líbiai helyzet megoldása elsőrendű" - hangoztatta Renzi.

Ami a líbiai partoknál szombat éjjel történt balesetet illeti, az olasz miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy még nem tudni pontosan, mit történt. A túlélők beszámolói szerint a húsz méter hosszú hajó a fedélzetén több mint hétszáz emberrel indult útnak. Az eddig megtalált 28 túlélőt a szicíliai Cataniába, a halottakat Málta szigetére szállítják. "Ezek a halottak nem számok, hanem férfiak, nők és gyermekek" - hangoztatta Matteo Renzi. Hozzátette, hogy a mentés gyors volt, a baleset helyszínére 18 olasz, máltai és más nemzetiségű hajó sietett, közöttük hét olasz hadihajó is. Matteo Renzi hozzátette, hogy Catania ügyészsége vizsgálatot indított a baleset körülményeinek és felelőseinek azonosítására.

A sajtótájékoztatót Matteo Renzi a római kormánypalotában tartott válságülést követően tartotta. A megbeszélésen részt vett Angelino Alfano olasz belügyminiszter, Paolo Gentiloni külügyminiszter, Roberta Pinotti védelmi miniszter, Graziano DelRio infrastrukturális-közlekedési miniszter, Giuseppe De Giorgi, az olasz haditengerészet vezérkari főnöke, valamint az olasz titkosszolgálatokat vezető Giampiero Massolo. Matteo Renzi telefonon Francoise Hollande francia elnökkel, Jean-Claude Junckerrel az Európai Bizottság elnökével és Federica Mogherinivel az EU külügyi- és biztonságpolitikai főbiztosával is egyeztetett.

Sergio Mattarella olasz államfő közleményben hangoztatta, hogy az illegális bevándorlás problémájára a hajók indulási helyén kell megoldást találni. Paolo Gentiloni külügyminiszter Twitter-üzenetben azt írta, a tragédia Európának tesz fel kérdéseket, és a válasz nem lehet kizárólag olasz.

Ha Önnel történt hasonló vagy a környezetében tapasztalt emberkereskedelemre, illetve kapcsolati erőszakra utaló jeleket, tárcsázza az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat belföldről minden hálózaton keresztül ingyenesen hívható telefonszámát: 06-80-20-55-20!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.