Diplomácia

"Túl sokszor mondtuk már, hogy soha többé!"

A vasárnapi, akár mintegy 700 ember halálát is okozható földközi-tengeri tragédia miatt az uniós külügyminiszterek hétfői tanácskozásukon megvitatják a migráció kérdését.

2015.04.19 17:37MTI

"Túl sokszor mondtuk már: soha többé" - szögezi le közleményében Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi főképviselője, aki szerint haladéktalanul meg kell oldani a helyzetet, a szolidaritáson, az emberi jogok és méltóság tiszteletén alapuló unió számára ugyanis elfogadhatatlan mindaz, ami az EU déli határvidékén történik.

Az olasz politikus szerint a gyökerénél kell kezelni a problémát, az unió szomszédságában egyre terebélyesedő instabilitásnak kell véget vetni.

A volt olasz külügyminiszter egyúttal emlékeztetett, hogy az életmentés mind a 28 uniós tagállam felelőssége, ez a feladat mégis mindezidáig leginkább a déli tagállamokra hárult.

"Ezért holnap minden uniós tagállamot fel fogok szólítani, hogy tettekkel tegyenek tanúbizonyságot arról, hogy igazodnak azokhoz a közös alapértékekhez, amelyeket az unióhoz való csatlakozásukkor magukénak nyilvánítottak" - áll Federica Mogherini közleményében.

Az Európai Bizottság vasárnap közleményben tudatta: "mélyen bántják a földközi-tengeri tragikus események". A kommüniké szerint az unió egészének erkölcsi és humanitárius kötelessége lépéseket tenni. A bizottság szerint azonnali intézkedések kellenek a további tragédiák megakadályozása érdekében.

"Ez mind a 28 tagállam és az uniós intézmények közös felelőssége, s közös európai választ kíván" - nyomatékosítja közleményében a brüsszeli testület.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.