Izrael

Több mint ezren vettek részt az idei kárpátaljai pikniken

Több mint ezren gyűltek össze szombaton a Kárpátaljáról elszármazott zsidók minden évben megrendezett legnagyobb piknikjén Izraelben.

2015.04.18 17:10MTI

Idén is az ország közepén lévő ben-semeni erdő volt a helyszíne a kárpátaljai zsidó közösségek immár 27. éves találkozójának, amelyen a családok és a baráti társaságok ismét megünnepelték összetartozásukat, közös múltjukat.

"Nagyon kellemes együtt lenni, a Kárpátaljáról elszármazott zsidók ilyenkor az egész világról összegyűlnek, jó dolog együtt visszaemlékezni a volt otthonunkra"- mondta Jichák Klein, a kárpátaljaiak szervezetének elnöke.

A rendezvényen idén koncertet adott a Kossuth-díjas budapesti klezmer zenész, Jávori Ferenc (Fegya), aki a hetvenes években az akkor a Szovjetunióhoz tartozó Munkácsról települt át Magyarországra.

"Fantasztikus dolog itt lenni, ez egy olyan különleges esemény, amiről mindenkinek tudnia kellene. Ebben a világban, ahol mindenki magányos, itt egy hatalmas nagy családba csöppen az ember, ahol mindig otthon érzi magát"- nyilatkozott a zenész az MTI tudósítójának.

A szintén munkácsi Mirjam Davidovics, aki egy petah-tikvai gyermekkórház egyik osztályát vezeti, szimbolikusnak tekinti, hogy a pikniket a holokauszt emléknap után néhány nappal rendezik meg, mert szerinte a kárpátaljai túlélők együtt ünneplő gyermekei, unokái mintegy a szörnyűségek fölötti győzelmet is ünnepelik.

Az egyes települések külön-külön is összegyűltek, sőt a beregszásziak saját zászlójuk alatt beszélgettek és sütötték faszénen ebédjeiket.

Az egész világról érkeztek vendégek a külföldön élő magyar ajkúak egyik legnagyobb rendezvényére, sok Amerikában és Európában, köztük Magyarországon élő egykori kárpátaljai is Izraelbe utazott a világtalálkozóra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.