Ezreknek foglalta le a javait

Beperelték a francia vasúttársaságot a holokauszt-áldozatok leszármazottjai

A cég a második világháború idején a nácik haláltáboraiba deportált zsidók és más kisebbségekhez tartozók ezreinek foglalta le javait

2015.04.17 16:25MTI

A holokauszt áldozatainak az Egyesült Államokban élő leszármazottjai pert indítottak a francia állami vasúttársaság (SNCF) ellen, amiért a cég a második világháború idején a nácik haláltáboraiba deportált zsidók és más kisebbségekhez tartozók ezreinek foglalta le javait - derül ki a chicagói törvényszékhez benyújtott, pénteken nyilvánosságra került kereset ügyirataiból.

A felperesek a zsidók ellen elkövetett népirtásban való bűnrészességgel vádolják a vasúttársaságot. Emellett kártérítést követelnek a személyes tárgyak lefoglalása és eladása miatt, valamint amiatt, hogy az SNCF a náciknak harmadosztályú vonatjegyekről állított ki számlát, miközben haszonállatok szállítására használt vagonokba zsúfolták össze a deportáltakat.

A kollektív keresetet csütörtökön, a holokauszt évente megrendezett emléknapján nyújtották be a panaszosok. Tavaly decemberben az Egyesült Államok és Franciaország olyan megállapodást írt alá, amely értelmében kárpótlást kapnak a második világháborúban, a náci megszállás idején a francia állami vasúttársaság vagonjaiban deportáltak vagy örököseik.

A megállapodás értelmében Franciaország - parlamentje jóváhagyása után - létrehoz egy 60 millió dolláros kárpótlási alapot, amelyből az amerikai hatóságoknak utal át pénzt az egykori deportáltak és családtagjaik részére.

Az amerikai állampolgárságú holokauszttúlélők személyenként megközelítőleg 100 ezer dolláros (27,9 millió forint) összeget kapnak, házastársaik és leszármazottjaik több 10 ezer dollárra számíthatnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.