Ukrán válság

Moszkvában politikai terrornak tartják az utóbbi napok gyilkosságait

Az orosz külügyminisztérium emberi jogi megbízottja szerint Ukrajnában erősödik a politikai terror, ezért öltek meg az utóbbi két napban egy oroszbarát ukrán újságírót és a Viktor Janukovics megbuktatott ukrán elnök fémjelezte Régiók Pártja egyik politikusát.

2015.04.17 16:14MTI

Konsztantyin Dolgov pénteki közleménye szerint Ukrajnában a politikai terrort az ottani sajtóban zajló "féktelen rágalomhadjárat kíséri". Azokat támadják, akik ki merik mondani a véleményüket, amely eltér az ukrán hatalométól.

A magas rangú diplomata úgy véli, hogy a rágalomhadjárat az Oroszországgal szomszédos állam nemzeti, etnikai és vallási különbségek miatti szétesésének elmélyüléséhez vezet, és csakis "a testvéri Ukrajna helyzetének hosszú távú destabilizációját eredményezheti".

Dolgov nyílt, becsületes embernek, igazi ukrán hazafinak nevezte a pénteken kijevi lakása előtt lelőtt Olesz Buzinát. Az előző nap ugyancsak az ukrán fővárosban meggyilkolt Oleh Kalasnyikov volt parlamenti képviselőről pedig azt írta: bírálta az ukrán hatalmat "a nácik és ukrajnai csatlósaik dicsőítése miatt", és részt vett a nácizmus és fasizmus felett aratott győzelem 70. évfordulója széles körben való ukrajnai megünneplésének megszervezésében.

Az orosz külügyi emberi jogi megbízott élesen elutasította Anton Herascsenkónak, az ukrán belügyminiszter tanácsadójának azon véleményét, miszerint a gyilkosságokat az orosz titkosszolgálatok szervezhették meg. "El sem lehet képzelni nagyobb őrültséget, amely elhagyhatná a hatalom képviselőjének a száját" - mondta Dolgov. Szerinte a hatalmon lévő "fasiszta nacionalista-radikálisok" szabadulnak meg gyilkossággal a veszélyesnek tartott politikai ellenfelektől.

Dolgov felszólította a nemzetközi közösséget, hogy haladéktalanul nyomást kell gyakorolnia a kijevi hatalomra a törvénytelenségek megakadályozása és a gyilkosságok objektív és tisztességes kivizsgálása érdekében. Az Egyesült Államoknak és az Európai Uniónak pedig fel kell hagyniuk azzal, hogy szűkkeblű politikai érdekből védik az ukrán vezetést. Inkább arra kell kényszeríteniük Ukrajnát, hogy tartsa be nemzetközi emberi jogi kötelezettségeit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.