Legalább 36 ember életét vesztette

Újabb halottak a forrongó Jemenben

Legalább 36 ember meghalt Jemen déli részén a szaúdi vezetésű arab koalíció légicsapásaiban, valamint az államfő hívei és ellenfelei közötti összecsapásokban.

2015.04.17 13:53MTI

A szövetséges erők harci gépei számos támadást intéztek síita felkelők egy járműoszlopa ellen, amely a stratégiai fontosságú Báb-el-Mandeb tengerszoros felé tartott - közölte egy helyi tisztségviselő.

Abed Rabbo al-Mihvali elmondta, hogy legalább húsz lázadó meghalt, egyben megsemmisítettek két harckocsit és négy páncélozott járművet. További öt lázadót felfogtak, a külföldre menekült Abed Rabbo Manszúr Hádi elnökhöz hű "népi bizottságok" fegyvereseit.

A megtámadott konvoj a dél-jemeni Ádentől északra fekvő Lahidzs kormányzóság al-Anad légitámaszpontjáról indult, hogy erősítést vigyen Báb-el-Mandeb térségébe, valamint Áden egyik negyedébe, ahol olajfinomítók is vannak.

A síita húszi felkelők, akiknek sorait erősítik az Ali Abdalláh Száleh korábbi jemeni államfőhöz lojális katonák is, folytatják támadásaikat, hogy ellenőrzésük alá vonják Jemen egész területét.

Előrenyomulásukat az arab koalíció légicsapásai hátráltatják. Egy katonai forrás, valamint helyi lakosok beszámolója szerint Taizzban, Jemen harmadik legnagyobb városában, amelynek ellenőrzéséért a lázadók a Hádi elnökhöz hű 35. dandárral vívnak heves harcot, tizenhatan meghaltak, köztük három civil.

A halottak között nyolc felkelő, három Hádi-párti fegyveres és két katona van - állította a katonai forrás. Helybeliek azt mondták, hogy a három civil életét egy lakóházba becsapódó tüzérségi lövedék oltatta ki. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár csütörtökön azonnali tűzszünetre szólította fel a szemben álló feleket Jemenben.

A világszervezet vezetője ezzel egy időben nekilátott, hogy megtalálja Dzsamál Benomarnak, az ENSZ szerdán lemondott jemeni különmegbízottjának az utódját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.