Rodrigo Rato magyarázkodhat

Pénzmosással gyanúsítják a Nemzetközi Valutaalap volt vezetőjét

Pénzmosással és adócsalással gyanúsítják a spanyol hatóságok Rodrigo Rato egykori gazdasági minisztert, a Nemzetközi Valutaalap volt vezérigazgatóját, akit péntekre virradó éjjel néhány órára őrizetbe is vettek, amíg madridi lakásán és irodájában házkutatást tartottak.

2015.04.17 12:51MTI

A nyomozók több mint húsz doboznyi dokumentációt vittek el a két ingatlanból. A 66 éves politikust a hét órán át tartó házkutatás után elengedték a hatóságok. "Bízom az igazságszolgáltatásban és aktívan együttműködöm vele" - mondta Rato ezt követően a sajtónak.

Rodrigo Rato 1996 és 2004 között a néppárti kormány gazdasági minisztere és miniszterelnök-helyettese volt, ezt követően került a Nemzetközi Valutaalap (IMF) élére, amelynek 2007-ig volt vezérigazgatója. 2010-2013 között az egyik legnagyobb spanyol bank, a Bankia elnöke volt, ő vezényelte le 2012-ben a pénzintézet államosítását.

A spanyol politikai élet egyik jelentős és befolyásos személyiségének számító volt minisztert először tavaly ősszel gyanúsították meg a hatóságok azzal, hogy a Bankia többi vezetőjével együtt magáncélokra, így például utazásokra, éttermi számlákra és ruhákra költötték a bank pénzét, tíz év alatt több mint tizenötmillió eurót (4,6 milliárd forint).

A nyomozás során fedezték fel, hogy a Lazard pénzügyi csoport több mint 6 millió eurót fizetett Rodrigo Ratónak, akivel szemben ezután vagyonosodási vizsgálatot indítottak. Így merült fel, hogy Rato a spanyol kormány által hirdetett 2012-es adóamnesztiát pénzmosásra használhatta fel. Arra is fény derült, hogy egy kiterjedt családi vállalkozási hálózat kapcsolódik a politikus személyéhez; volt felesége, három gyereke és több családtagja nevén működnek cégek külföldi adóparadicsomokban.

Pedro Sánchez, a legnagyobb ellenzéki parlamenti erő, a szocialista párt (PSOE) főtitkára magyarázatot követelt Mariano Rajoy miniszterelnöktől, és lemondásra szólította fel Cristóbal Montoro Romero pénzügyminisztert.

Rafael Catalá spanyol igazságügyi miniszter az ügyet úgy kommentálta: a Rato elleni nyomozás és a házkutatás is bizonyítja az igazságszolgáltatás jó működését, így azt, hogy a törvény egyaránt vonatkozik mindenkire, függetlenül szakmai vagy politikai státuszától.

Spanyolországban az elmúlt évben 4637 feltételezett pénzmosási ügyben indítottak nyomozást.

A Rodrigo Rato körüli botrány öt héttel az általános helyhatósági választások előtt robbant ki, ezért szakértők szerint az ügy hatással lehet a kormánypárt választási szereplésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.