Biztonság

Vádat emeltek a Capitolium fölé begirokopterező postás ellen

Nyilvántartásban nem szereplő repülő eszköz törvénytelen üzemeltetése, és az országos légvédelmi tér megsértése címén vádat emeltek csütörtökön a floridai kézbesítő ellen, aki egy nappal korábban egy girokopterrel szállt le a kongresszus épülete mellett.

2015.04.17 07:18MTI
You Tube screenshot

A 61 éves Doug Hughes hazatérhet a floridai Ruskinba, ahol házi őrizetben tartják majd. Ha bűnösnek találják, a postást négy évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.

Hughes a kampányfinanszírozás korruptsága ellen próbált meg tiltakozni a nagy feltűnést keltett akcióval. A postás az egyszemélyes repülő szerkezeten levelet vitt mind az 535 szövetségi törvényhozónak, amelyben politikai reformot követelt és szavazói lázadást hirdetett meg.

A Capitolimnál leszállt girokopter pilóta előzetes bírósági meghallgatását május 8-ra tűzték ki.

Az ügy nagy port vert fel, mert a washingtoni belváros légtere az Egyesült Államok egyik legszigorúbban biztosított repüléstilalmi övezete, amelybe repülőgépek csak külön engedéllyel léphetnek be. A körzet védelmét a 2001. szeptember 11-i, eltérített repülőgépekkel végrehajtott terrortámadásokat követően különösen megerősítették.

A girokopter landolása a kongresszus épülete előtt éppen ezért súlyos biztonsági résre világított rá. A Washington védelméért felelős Észak-amerikai Légtérvédelmi Parancsnokság (NORAD) közölte, hogy az amerikai főváros felé közeledő légi járművet sem a radarjai, sem más berendezései nem észlelték. Az ügyben vizsgálat indult.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.