Genocídium

Ferenc pápa: aki nem képes a párbeszédre, az el akarja hallgattatni a másikat

Ankara amiatt bírálta, hogy a katolikus egyházfő népirtásnak nevezte az örmények 1915-ös legyilkolását.

2015.04.16 14:40MTI

Aki nem képes a párbeszédre, az el akarja hallgattatni a másikat - jelentette ki Ferenc pápa csütörtöki homíliájában, elemzők szerint feltehetőleg válaszul Ankara amiatt bírálatára, hogy a katolikus egyházfő népirtásnak nevezte az örmények 1915-ös legyilkolását. Ferenc pápa a vatikáni Szent Márta-házban bemutatott reggeli misén úgy fogalmazott, "aki nem képes a párbeszédre, az nem engedelmeskedik Istennek, és el akar hallgattatni mindenkit, aki Isten örömhírét hirdeti".

Ankara visszahívta szentszéki nagykövetét és további lépéseket ígért a Vatikánnal szemben azt követően, hogy a katolikus egyházfő vasárnap a Szent Péter-bazilikában bemutatott örmény rítusú misén népirtásnak nevezte az örményeknek az Oszmán Birodalmon belüli legyilkolását a történelmi esemény kezdetének 100. évfordulóján.

Ferenc pápa a Szent Márta-házban hétfőn bemutatott misén azt mondta, hogy az egyháznak bátorsággal és érthetően kell beszélnie.

Federico Lombardi szentszéki szóvivő szerdán úgy nyilatkozott az újságíróknak, hogy a Vatikán tudomásul veszi a török fél reakcióit, de nem akar vele vitába bocsátkozni. Lombardi atya hangsúlyozta, hogy Ferenc pápa kijelentései következetesek voltak és a párbeszédet szorgalmazták. A szentszéki szóvivő hangsúlyozta, hogy Ferenc pápa nem tett mást, mint megismételte II. János Pál akkori pápa és II. Karekin örmény katolikosz 2001-es közös nyilatkozatának szövegét, amely népirtásnak nevezte az örmények lemészárlását az Oszmán Birodalomban. Federico Lombardi hangsúlyozta, hogy Ferenc pápa szándéka a megbékélés és a párbeszéd előmozdítása volt a török és az az örmény nép között. A szóvivő elismeréssel kommentálta a hírt, miszerint Recep Tayyip Erdogan török elnök megnyitja a török levéltárnak az örmények legyilkolására vonatkozó anyagát és török-örmény történelmi bizottság alakul a történtek kivizsgálására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.