Világgazdaság

Szerbiában bevezetik a magáncsőd intézményét

Az év második felétől lehetővé válik, hogy azok, akik nem tudják kifizetni hiteleiket, illetve közüzemi vagy más tartozásaikat, csődöt jelentsenek déli szomszédainknál.

2015.04.15 14:31MTI

A hírt Zeljko Jovic, a Szerbiai Nemzeti Bank (NBS) illetékese jelentette be a szerbiai közszolgálati televízióban (RTS).

Az RTS szerdai híradójának beszámolója szerint ha valaki magáncsődöt jelent, az NBS csődbiztost jelöl ki mellé, akinek az lesz a feladata, hogy segítse az adósságrendezési stratégia kidolgozását, és ezzel megóvja az adott személyt attól, hogy mindenét elveszítse.

A hivatalos adatok szerint a 7,2 milliós szerb lakosságnak fejenként átlagosan 900 eurós tartozása van. Mintegy 150 ezren komoly pénzügyi nehézségekkel küzdenek, a bankok pedig eddig mintegy 200 ezer személy bankszámláját zárolták.

A magáncsőd intézményének bevezetése a Kereszténydemokrata Néppárt felvetése alapján téma Magyarországon is.

Az Európai Unióban évente közel 200 ezren élnek a magáncsődeljárások adta lehetőségekkel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.