Iráni atomprogram

Kerry: Obamának megvan a megfelelő mozgástere

A washingtoni szenátusban kötött megegyezés után amerikai részről már minden feltétel adott ahhoz, hogy kidolgozzák a megállapodást az iráni nukleáris program korlátozásáról.

2015.04.15 11:52MTI

Az amerikai külügyminiszter a világ legfejlettebb iparú országait összefogó G7-csoport kétnapos lübecki külügyminiszteri találkozójának záró tanácskozása előtt adott nyilatkozatában kiemelte, biztos benne, hogy a szenátusi kompromisszum révén Barack Obama elnöknek megvan a kellő mozgástere ahhoz, hogy tető alá hozza a megállapodást az iráni atomprogramról.

A nukleáris program körüli viták rendezését célzó folyamat kezdetén a G7-csoport valamennyi tagja kételkedett abban, hogy sikerül eljutni a tárgyalások jelenlegi szakaszáig - mutatott rá az amerikai diplomácia vezetője, utalva az április elején megkötött keretmegállapodásra. A folyamat sikeres lezárásával "az egész világ biztonsága erősödhet" - mondta John Kerry a német külügyminisztérium honlapján közvetített sajtónyilatkozatában.

John Kerry csak szerdán reggel csatlakozott a lübecki külügyminiszteri értekezletéhez, mert Washingtonban be kellett számolnia a kongresszus tagjainak az Iránnal folytatott tárgyalásokról.

A szenátus külügyi bizottságában kedden megállapodás született egy törvénytervezetről, amelynek alapján a kongresszus szavazhat az Iránnal megkötendő végleges nukleáris egyezségről.

A hatoknak (az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagjának és Németországnak), valamint Iránnak az április 2-án elfogadott keretmegállapodás alapján június végéig kellene megegyezésre jutniuk az iráni atomprogram korlátozásáról és a Teherán ellen a nukleáris tevékenysége miatt bevezetett gazdasági büntetőintézkedések megszüntetéséről

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.