El-utasít

Peking nem kér a dalai láma "középutas" politikájából

Bírálja és elutasítja az önkéntes száműzetésben élő dalai láma úgynevezett "középutas" elképzelését és helyesnek ítéli Tibet fejlődésének útját a kínai kormány frissen kiadott fehér könyvében.

2015.04.15 10:46MTI

A szerdán kiadott terjedelmes dokumentum tételesen kitér arra, mit tartalmaz a "középút", és miért elfogadhatatlan Peking számára. Peking úgy értékeli, hogy az Indiában élő tibeti vallási vezetőnek és követőinek a kiterjedtebb tibeti területeken szélesebb autonómiát követelő politikája "állam az államban" helyzet megteremtését szolgálja, hosszú távon pedig végső célként a függetlenedést célozza meg.

"A dalai láma és támogatói számára az egyetlen ésszerű alternatíva, ha elfogadják, hogy Tibet ősidők óta Kína része, feladják Kína megosztására és Tibet függetlenségére vonatkozó céljaikat, s elkezdenek Tibet és az egész ország érdekében tevékenykedni" - fogalmaz az államtanács információs hivatalának kiadványa.

A dokumentum hivatkozik amerikai levéltári forrásokra, amelyek szerint a dalai láma már 1951 után kapcsolatba lépett az amerikai kormánnyal és az 1959-es fegyveres lázadás idején a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) nem csak ügynököket küldött a dalai láma kimenekítésére, hanem gerillákat is kiképzett, továbbá légi úton nagy mennyiségű fegyvert is juttatott a vallási vezető harcosainak.

A fehér könyv egy másik fejezetében megállapítja: a kínai közbiztonsági szervek által lefolytatott nyomozásokból egyértelműen arra a következtetésre jutottak, hogy az elmúlt években a tibetiek lakta területeken megszaporodott tiltakozó önégetések elkövetőit manipulálták, és a dalai láma köreinek legfelső szintjéről ösztönözték őket tettük végrehajtására. Utalnak arra is, hogy a dalai láma "csoportja" az interneten útmutatót tett közzé az önégetésekhez.

A kínai kormány megállapítja, hogy a tibeti teokratikus feudális jobbágyrendszernek egyszer s mindenkorra vége, a dalai láma pedig értékes lehetőséget szalaszt el, amikor nem szakít eddigi útjával azután, hogy megosztó stratégiája kudarcot vallott.

A dokumentum ismerteti, hogy 1952 és 2013 között a központi kormány több mint 544 milliárd jüan (88 milliárd dollár) támogatást nyújtott az autonóm területnek, amivel költségvetési kiadásainak 95 százalékát fedezte. A terület lakossága 2013-ban meghaladta a 3,1 milliót, az ott élők születéskor várható élettartama 68,2 év volt. Az 1950-es évekhez viszonyítva az előbbi szám megháromszorozódott, az utóbbi megduplázódott - áll a kormány fehér könyvében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.