Elsüllyedt a hajójuk

400 menekült veszhetett a tengerbe Líbia partjainál

Mintegy négyszáz ember a tengerbe veszhetett amiatt, hogy egy menekülteket szállító hajó elsüllyedt a Földközi-tengeren Líbia és Olaszország között.

2015.04.14 21:37MTI

A Save the Children nevű nemzetközi humanitárius szervezet közlése szerint az áldozatok között sok fiatal volt, kiskorúak is lehettek. A mintegy 550 embert szállító hajó 24 órával azután süllyedt el, hogy elhagyta Líbia partjait. A civil szervezet szóvivője szerint az áldozatok többsége Afrika szubszaharai térségéből érkezett, további részleteket azonban nem közöltek.

A Save the Children munkatársai által megkérdezett túlélőket egy másik hajóval a dél-olaszországi Calabria régió egyik kikötőjébe szállították. A szerencsétlenül járt, illegális bevándorlókat szállító hajó Líbiától 80 mérföldnyire borult a tengerbe.

Az olasz parti őrségnek a helyszínre siető egységei 144 embert vettek fedélzetre. A hatóságok túlélők és holttestek után kutatnak, eddig azonban hivatalosan "mindössze" kilenc halottról számoltak be. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) mindazonáltal a hajó méretét tekintve valószínűbbnek tartja a Save the Children értesüléseit.

A civil szervezet kedden arról számolt be, hogy április 11. és 13. között több mint 5100 menekült érte el Olaszország déli partjait. A tájékoztatás szerint közöttük nagyjából 450 gyermek volt. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint a hétfői szerencsétlenség áldozatait leszámítva idén már több mint ötszáz bevándorló vesztette életét a Földközi-tengeren.

Az előző év hasonló időszakában ez a szám 47 volt. Az IOM szerint év eleje óta már 15 ezer illegális bevándorlónak nyújtottak segítséget a Líbia és Itália közötti tengerszakaszon. Az utóbbi hetekben a javuló időjárás miatt is egyre több hajó indult az észak-afrikai partokról Európa felé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.