Családon belül

Mit lehet megtenni a lengyel nőkkel

Bronislaw Komorowski lengyel elnök jóváhagyta hétfőn a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló európa tanácsi (ET) egyezmény ratifikálását, amelynek elfogadását Lengyelországban heves politikai és társadalmi vita előzte meg.

2015.04.13 14:40MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/Ambro

Az egyezmény elfogadását a lengyel parlament alsóháza, a szejm február elején szavazta meg. A parlamenti vita során, valamint a témában kialakult társadalmi vitában az egyezményt ellenzők, köztük alkotmányjogászok arra figyelmeztettek, hogy a hatályos lengyel jog elegendő eszközzel rendelkezik a nők elleni erőszak kezelésére, viszont a dokumentum erősen sérti a lengyel alkotmányt, főleg az állam világnézeti semlegességére vonatkozó előírásait. A bírálók szerint az egyezmény az erőszakot ideológiai szempontból - a gender-elmélet bevonásával - közelíti meg, és ezzel aláássa a család hagyományos, nő és férfi kapcsolatán alapuló modelljét. Veszélyesnek tartják azt is, hogy az egyezmény megkülönbözteti a nemek biológiai és társadalmi felfogását, és a ratifikáló országokat arra kötelezi, hogy ezt a szemléletet az oktatási rendszerükbe is beépítsék.

A lengyel püspöki kar állásfoglalása szerint az egyezmény, bár a nők ellen elkövetett erőszak „fontos problémájával foglalkozik”, olyan „ideológiai és hamis feltételezéseken alapszik, amelyek semmiképpen sem fogadhatók el”.

Komorowski az egyezmény ratifikálására vonatkozó dokumentumokat egy nőjogi alapítvány varsói székhelyén írta alá. Az ezt megelőző beszédében elismerte, hogy az egyezménnyel szemben neki is vannak „nyelvi és fogalmi” kifogásai, ennél fontosabbnak látja azonban a dokumentum tartalmát. Mint elmondta, az elnöki hivatal megállapította: az egyezmény nem ellentétes a lengyel alkotmánnyal. Megígérte, hogy a dokumentumnak a lengyel jogrendszerbe való beiktatása során a lengyel jog elsőbbségét fogja szem előtt tartani.

Andrzej Duda, aki a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt jelöltjeként Komorowski legkomolyabb ellenfele a májusi elnökválasztáson, vasárnap úgy nyilatkozott, hogy az egyezményt nem lenne szabad ratifikálni. Szerinte a dokumentum „tele van homályos, a lengyel jogban új fogalmakkal, melyek lehetővé teszik a tartalom túlságosan szabad értelmezését”.

A nők ellen elkövetett erőszakos cselekményeket definiáló, és a megfelelő büntetőjogi keretek kiépítésére felszólító egyezményt 2011. május 11-én fogadták el Isztambulban. Az Európa Tanács 47 tagállama közül 37 írta alá, és eddig 16 ország ratifikálta. Az alá nem író országok között van Csehország, Ciprus és Lettország. Magyarország aláírta, de még nem ratifikálta ezt az egyezményt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.