Támadási felület

Diplomáciai botrányt kavart Vojislav Seselj

Horvát zászlót égetett szerdán Belgrádban a háborús bűnökkel vádolt szerb ultranacionalista politikus.

2015.04.01 20:03MTI

Szerbiában bűnvádi feljelentést tettek Vojislav Seselj ellen, a horvát külügyminisztérium pedig konzultációra hazarendelte belgrádi nagykövetét, és tiltakozó jegyzéket küldött a zágrábi szerb nagykövetség ügyvivőjének.

A hágai börtönéből súlyos egészségi állapota miatt ideiglenesen szabadlábra helyezett, és azóta visszarendelt politikus tettével állítása szerint azoknak a horvát vezetőknek üzent, akik "hónapok óta támadják". "Az usztasa horvát államnak üzenek" - hangoztatta a Szerb Radikális Párt (SRS) elnöke, mielőtt felgyújtotta volna a szomszédos Horvátország lobogóját.

Megismételte korábbi kijelentését, miszerint önként nem tér vissza a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék börtönébe, és ha vissza akarják vinni, akkor le kell őt tartóztatni.

A Nemzetközi Törvényszék hétfőn közölte, hogy a Seselj ideiglenes szabadlábra helyezéséről szóló döntést visszavonják, és a vádlottnak vissza kell térnie a sheveningeni börtönbe.

Horvát politikusok már Seselj novemberi szabadon bocsátásával sem értettek egyet, és többször bírálták a szerb kormányt, amiért nem lép fel kellő határozottsággal a radikális politikus megnyilvánulásai ellen. A zágrábi külügyminisztérium szerdán azt közölte, hogy "a háborús bűnökkel vádolt Seselj gyűlöletbeszéddel, háborús retorikával és szimbolikával, valamint a horvát zászló szerb állami intézmény előtti felgyújtásával igyekszik befolyásolni a térséget, különösen Szerbia és Horvátország kapcsolatát".

Vojislav Seselj 2003 elején önként adta fel magát a Nemzetközi Törvényszéken, és majdnem 12 évet töltött Hágában. Egyebek között azzal vádolják, hogy felelős az 1991 és 1994 között Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és a Vajdaságban elkövetett háborús bűncselekményekért. Pere 2007-ben kezdődött meg, azóta húzódik, tavaly novemberben súlyos egészségi állapotára való tekintettel ideiglenesen szabadlábra helyezték. Szerbiába való visszatérése után folytatta a szélsőségesen nacionalista retorikát, például "Nagy-Szerbia" megalakításáról szónokolt, ami Szerbia egyesítését jelentené a környező országok szerbek lakta területeivel. Támogatottsága a Hágában töltött évek alatt azonban csökkent, pártja az utóbbi két választáson nem került már be a parlamentbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.