Indokolt eset

Ukrán válság: Prága az idén 250 ukrajnai csehet fogad be

A világ bármely pontján élő csehek hazatelepítési programját decemberben fogadta el a cseh kormány.

2015.04.01 19:59MTI

Csehország az idén 250 cseh gyökerekkel rendelkező ukrán állampolgárt fogad be - közölte Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök, amikor szerdán a dél-csehországi Jetetice településen találkozott az áttelepültek első csoportjával.

A kormányfő szerint a cseh hatóságok eddig mintegy ezer cseh származású ukrajnai állampolgártól kaptak áttelepülési kérelmet.

A március közepén érkezett, 44 személyből álló első áttelepülő csoport tagjai a belügyminisztérium dél-csehországi Cervená nad Vltavou településen lévő Vltava szállójában vannak elszállásolva.

Sobotka leszögezte: jelenleg azokat a kéréseket részesítik előnyben, amelyek a harcok sújtotta Kelet-Ukrajnából érkeztek.

"A kérelmezőknek bizonyítaniuk kell cseh gyökereiket, hogy bevegyük őket az áttelepülési programba" - mutatott rá a miniszterelnök. A döntés előtt a belügyminisztérium minden kérelmezőt szigorú vizsgálatnak vet alá.

A világ bármely pontján élő csehek hazatelepítési programját decemberben fogadta el a cseh kormány. A belügyi és a külügyi tárca annak kapcsán dolgozta ki az intézkedéscsomagot, hogy az Ukrajnában élő volinyi (volhíniai) csehek egy csoportja - mintegy négyszáz lakos - az ottani háborús helyzet miatt azzal a kéréssel fordult a cseh kormányhoz, hogy támogassa visszatelepülésüket őseik hazájába.

A program szerint a cseh állam "indokolt esetekben és egyéni elbírálás alapján" a hazatelepülő cseh származású személyeknek legfeljebb egy évig ingyenes szállást biztosít, a 18 éven felüliek 50 ezer (565 ezer forint), a 18 éven aluliak pedig 20 ezer koronás (226 ezer forint) egyszeri támogatást kapnak. A cseh állam emellett segítséget nyújt a hazatelepüléshez, a tartós lakhely, illetve munkahely megszerzéséhez. A tervezet néhány más támogatással - például az érintettek egészségbiztosításának a fedezésével - is számol. A támogatás odaítéléséről a belügyminiszter dönt a kérelmező társadalmi és szociális helyzete alapján. Automatikus jogosultság nincs.

A program a világ bármelyik országában élő összes csehet vagy cseh származású polgárt érinti, nem csak a volinyi csehekre vonatkozik" - mondta januárban Milan Chovanec belügyminiszter.

Az Ukrajnában élő csehek mai számát egyes források mintegy 20 ezerre becsülik, más források szerint a számuk 5-6 ezer.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.