A fellebbviteli bíróság döntött

Nyemcov-gyilkosság: törvénytelen a három gyanúsított letartóztatása

A fellebbviteli ügyekben döntő moszkvai városi bíróság szerdán törvénytelennek ítélte, és felülbírálta három észak-kaukázusi férfi letartóztatását a Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikus megölésében való részvétellel gyanúsítottak közül.

2015.04.01 18:29MTI

Annak ellenére, hogy a testület a Hamzat Bahajev, Tamerlan Eszkerhanov és Sagit Gubasev őrizetbe vételéről korábban hozott döntést megsemmisítette, a három férfit nem engedték szabadon. A moszkvai városi bíróság (Moszgorszud) visszautalta az ügyet az elsőfokú, Baszmannij kerületi bíróságnak. Addig a letartóztatottak őrizetben maradnak.

A Moszgorszud sajtószóvivője közölte, hogy a bíróság a törvénytelenséget kimondó döntéssel a három gyanúsított védelemhez való jogát kívánta biztosítani.

A három férfit Moszkva környékén fogták el március elején, és azzal gyanúsították meg őket, hogy részt vettek Nyemcov megölésében.

A gyilkosság első számú gyanúsítottja Zaúr Dadajev, a Szever (Észak) nevű csecsen belügyi zászlóalj egykori parancsnokhelyettese. A férfi most ártatlanságát hangoztatta, és visszavonta korábbi beismerő vallomását.

Dadajev azt mondta, hogy nyomást gyakoroltak rá, és lediktálták neki vallomását. "Semmilyen tanú sincs, van alibim, a gyilkosság idején otthon voltam" - közölte. Arról is beszámolt, hogy március 5-én Magaszban, Ingusföld fővárosában "ismeretlenek" elrabolták, és azzal fenyegették, hogy megölik őt és a barátját. Ezért tett vallomást kényszer hatására.

A bűnügyben nyomozó Anton Migunov ugyanakkor a bíróságon közölte, hogy Dadajev több beismerő vallomást is tett, amelyek során saját magára és a bűnügy más szereplőire is terhelő adatokkal szolgált. A nyomozó azt is elmondta, hogy nem a csecsen belügyi katona vallomásai az egyedüli bizonyítékok, a bűnüldöző szerveknek más nyomok is a rendelkezésére állnak, de azokat egyelőre nem hozhatják nyilvánosságra. Azt is elmondta, hogy a nyomozást intenzíven folytatják, a gyilkosság megrendelőjét keresik. Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikus megölését ugyanis bérgyilkosságként is vizsgálják.

A moszkvai városi bíróság helybenhagyta Dadajev letartóztatását, és így döntött a férfi unokatestvére, Anzor Gubasev esetében is.

Az Izvesztyija című orosz napilap szerdán azt közölte, hogy a nyomozók remélik, hogy Anna Duricka, Nyemcov ukrán barátnője felismeri a politikus feltételezett gyilkosát és tettestársait. Azt szeretnék, ha a fiatal modell, aki Nyemcov mellett volt a bűncselekmény idején, Moszkvába utazna és szembesítésen venne részt. Az is elképzelhető, hogy Kijevben folytatják le az eljárást a gyanúsítottakról.

A fiatal ukrán nőt még Moszkvában kihallgatták, majd ő édesanyja betegségére hivatkozva március 2-án hazautazott Ukrajnába. Otthon azonban már 5-én a rendőrséghez fordult azzal, hogy ismeretlenektől fenyegetéseket kapott. Ezért bezárta internetes közösségi oldalait, és nem válaszol a telefonhívásokra sem.

Borisz Nyemcovot február 28-ra virradó éjjel lőtték le a Kreml lábánál húzódó Bolsoj Moszkvoreckij hídon. Az ellenzék politikai gyilkosságnak, a Kreml a hatalom megingatására irányuló kísérletnek tartja a merényletet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.