Bukta

Felszámolták Kína eddigi legnagyobb online szerencsejáték-hálózatát

A hálózat két legfőbb vezetője kezdetben körülbelül 200 szerencsejátékokkal kapcsolatos weboldalt nyitott, többnyire thaiföldi szervereken. Ezeket azután kiadták havi 3-4 millió forintért.

2015.04.01 18:02MTI

Online szerencsejáték-szervezők százaira csapott le a rendőrség Dél-Kínában, a hálózatban érintettek bankaszámláin 330 millió jüant, vagyis 14,7 milliárd forintnak megfelelő összeget zároltattak - számolt be a kínai média. Méretét tekintve ez volt a Kínai Népköztársaság eddigi legnagyobb ilyen jellegű szervezett bűncselekménye.

A Kuangtung tartományi rendőrség csaknem 1100 embert állított elő, közülük 570-en vannak őrizetben. Tizenöten buktak le olyanok, akiket a szerencsejáték-platformok kialakításával és működtetésével gyanúsítottak, és több mint ezren voltak, akik ezeket a platformokat vállalkozóként bérbe adták. Utóbbiak hatszintű piramisrendszert építettek fel, amelynek tetején a bérbeadók, legalján pedig a fogadók helyezkedtek el.

A belépésre, illetve tagságra alapozott rendszerben működtetett weboldalakon fogadók százezrei tippelték meg a különböző kínai állami lottóhúzások eredményét - számolt be a kiberrendőrség feje, Jü Can-hszian. 125 weboldalon körülbelül 400 ezer ember lottózott rendszeresen, és a fogadások összege havonta elérte a 400 milliárd jüant (17 885 milliárd forint). A játékosok csak tavaly decemberben 9 milliárd jüanos (402,3 milliárd forint) veszteséget könyvelhettek el.

A hálózat két legfőbb vezetője Santou városból származik, és kezdetben körülbelül 200 szerencsejátékokkal kapcsolatos weboldalt nyitott, többnyire thaiföldi szervereken. Ezeket azután kiadták havi 70 ezer és 100 ezer jüan (3,1 millió - 4,5 millió forint) közötti összegekért.

A szerencsejátékban forgó péz nagyobb részét nem tudták zárolni, mivel a tranzakciókat készpénzben vagy illegális magánbankokon keresztül bonyolították.

A leleplezésben a kínai hatóságok segítséget kaptak thaiföldi és tajvani kollégáiktól. Hét rendszergazdát például Thaiföldön fogtak el.

Kínában 1949 óta tiltott a szerencsejáték, s a Kínai Népköztársaság kikiáltása óta ez volt a legnagyobb illegális online lottórendszerű fogadórendszer, amelyet lelepleztek - közölte a Közbiztonsági Minisztérium.

Arról is beszámoltak, hogy az elmúlt években Kuangtungban több súlyos következménye volt a földalatti szerencsejátéknak; sokakat például erőszakkal kényszerítettek tartozásuk megfizetésére, az eladósodottak közül mások az öngyilkosságba menekültek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.