Hat évet kapott a férfi

Szakállt növesztett, ezért börtönt kapott

Hat év börtönre ítélt egy ujgur férfit Kasgarban a kínai bíróság, mert hosszú szakállt növesztett.

2015.03.30 19:54MTI

A férfit a kínai igazságszolgáltatási rendszerben gyakran használt - az AFP hírügynökség szerint sejtelmes jelentésű - "viszálykeltés és rendzavarás" vádjával ítéltek hat év szabadságvesztésre. A 38 éves férfi feleségét pedig két év börtönbüntetéssel sújtották, mert az a muzulmánok körében használt "fejkendővel és burkával takarta arcát".

A China Youth Daily című kínai újság helyi tisztviselőkre hivatkozva azt írta, a párt többször figyelmeztették, mielőtt bíróság elé vitték volna az ügyet.

Hozzátették, hogy az év eleje óta több embert is elítéltek már a szakállra és a fejkendőkre vonatkozó szabályok megsértése miatt.

A hszincsiangi kínai hatóságok egy éve próbálják a helyi muzulmán lakosságot arra "bátorítani", hogy ne hagyják meg arcszőrzetüket, vagy ne viseljenek a vallásuknak megfelelő öltözetet.

Ennek példája a 2014 augusztusi eset, amikor is Karamiban megtiltották a szakállas, illetve burkás személyeknek az utazást a buszon. 2014 áprilisában pedig a hatóságok pénzjutalmat ajánlottak azoknak az informátoroknak, akik a túlzott mértékű arcszőrzettel rendelkező szomszédjaikról tettek jelentést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.