Franciaországi légikatasztrófa

Öngyilkossági hajlam miatt kezelték a másodpilótát

A Franciaországban lezuhant német utasszállító másodpilótáját öngyilkossági hajlam miatt kezelték a pilótaengedély megszerzése előtti időkben.

2015.03.30 17:07MTI
Forrás: MTI

A düsseldorfi ügyészség közleménye szerint az eddig kiértékelt orvosi dokumentumok nem utalnak arra, hogy a másodpilótának volt szervi megbetegedése.

A másodpilóta több évvel ezelőtt - még a pilótaengedély megszerzése előtt - hosszabb ideig pszichoterápiás kezelésben részesült öngyilkossági hajlam miatt - áll a közleményben.

Hozzátették, hogy a kezelés lezárása után, egészen a legutóbbi időszakig több alkalommal előfordult, hogy orvosnál járt és betegállományba helyezték, de anélkül, hogy öngyilkossági hajlamot vagy idegenekkel szembeni erőszakosságra vonatkozó hajlamot állapítottak volna meg nála.

A düsseldorfi ügyészség a katasztrófa körülményeinek vizsgálatát vezető marseilles-i ügyészség felkérésére folytat eljárást a francia hatóság által Andreas Lubitzként azonosított másodpilótával kapcsolatban, aki a vizsgálat jelenlegi állása szerint valószínűleg szándékosan kormányozta hegyoldalnak a repülőgépet az előző héten kedden a francia Alpokban.

A hétfői közleményben hangsúlyozták, hogy eddig nem került elő olyan dokumentum, amelyben a másodpilóta bejelentette volna, hogy a katasztrófa előidézésére készül, vagy amelyben magára vállalt volna ilyen cselekményt. A környezetében - ismeretségi körében, családjában, kollégái körében - folytatott vizsgálatok, tanúmeghallgatások pedig nem mutattak ki olyan körülményt, amely bármilyen lehetséges indítékra utalna.

A düsseldorfi ügyészség kiemelte, hogy csupán a vizsgálat jelenlegi állását bemutató, előzetes megállapításokat tesz, és nem vesz részt a - a közleményben névvel nem megnevezett - másodpilóta motivációit illető találgatásokban.

Korábban több német lap közölt értesüléseket az eljárás résztvevőire hivatkozva. A Bild am Sonntag című vasárnapi lap szerint Andreas Lubitzot a retinaleválás nevű szembetegséggel kezelték és attól félt, hogy megvakul. Az egyelőre nem ismert, hogy a gond szervi vagy pszichoszomatikus természetű volt-e, az viszont valószínű, hogy miatta elveszítette volna pilótaengedélyét a következő foglalkozás-egészségügyi vizsgálaton, amely júniusban lett volna esedékes. A hétfői ügyészségi közlemény nem támasztja alá az értesülést.

A Welt am Sonntag című vasárnapi lap értesülése szerint a másodpilóta súlyos depresszióban és úgynevezett szubjektív túlterhelési szindrómában szenvedett, több idegorvos és pszichiáter kezelte.

A düsseldorfi ügyészség pénteken közölte, hogy a másodpilóta düsseldorfi lakásában lefoglalt iratok között betegállományba helyezésről szóló aktuális, a keddi napra is vonatkozó, összetépett dokumentumok is voltak, ami arra utal, hogy beteg volt és ezt titkolta.

A Germanwings német légitársaság Barcelona-Düsseldorf útvonalon közlekedő Airbus A320-as gépe a fedélzeten 150 emberrel március 24-én délelőtt csapódott hegyoldalnak Franciaország déli részén, az Alpokban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.