Új jegyzőkönyv

Háborús bűntetté nyilváníttatná az újságírók elleni támadást az AP

Régebben a "Sajtó" feliratú mellény vagy autó védelmet nyújtott, mert a riportereket a konfliktus fejleményeiről beszámoló, független civileknek tekintették a harcoló felek, mostanra azonban Pruitt szerint e felirat oltalom helyett inkább fokozza a fenyegetettséget, célponttá tesz.

2015.03.30 16:14MTI

Háborús bűntettnek akarja minősíttetni újságírók meggyilkolását vagy túszul ejtését az AP amerikai hírügynökség elnök-vezérigazgatója. Gary Pruitt hétfőn állt elő javaslatával Hongkongban, a Külföldi Tudósítók Klubjában mondott beszédében.

Pruitt szerint korszerűsíteni kell a nemzetközi jogot az újságírók védelmében, akik konfliktusövezetekből tudósítanak, és egyre inkább szélsőséges csoportok célpontjaivá válnak. Mint mondta, régebben a "Sajtó" feliratú mellény vagy autó védelmet nyújtott, mert a riportereket a konfliktus fejleményeiről beszámoló, független civileknek tekintették a harcoló felek, mostanra azonban Pruitt szerint e felirat oltalom helyett inkább fokozza a fenyegetettséget, célponttá tesz.

Rámutatott, hogy a szélsőséges erőknek nincs szükségük a sajtó embereire, mivel inkább a közösségi médiát használják üzeneteik terjesztésére.

"A saját tálalásukban akarnak elmondani minden történetet az elejétől a végéig, márpedig egy újságíró kritikusan meg is szűrheti az eseményeket, ezért aztán a szélsőségesek látni sem akarnak újságírót maguk körül. A nagyvilágnak viszont kellünk, hogy valós tényekről értesülhessen, a történések teljes bemutatásával, nem pedig egyoldalú tálalásával a szélsőségesek szája íze szerint" - mondta Pruitt.

A tavalyi különösen gyászos éve volt az AP-nek: négy bedolgozó újságírója vesztette életét. A világon 2014-ben összesen 61 újságírót öltek meg munkája végzése közben, ami ezer fölé emelte az 1992 óta meggyilkolt sajtómunkások számát.

Pruitt jogi javaslata szerint új jegyzőkönyvvel kell kiegészíteni a genfi egyezményt. Elismeri, hogy a háborús bűnnek minősítés nem ad majd feltétlenül védelmet újságíróknak, de - mint mondta - jobban tudatosíthatja, hogy a sajtó embereinek az orvosokhoz és ápolókhoz hasonlóan nem szabad célpontokká válniuk háborúkban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.