Franciaországi légikatasztrófa

Gyalogosan folytatták a keresést a helyszínelők

Folytatódott hétfőn a francia Alapokban múlt héten lezuhant Germanwings-repülőgép második, a repülési adatokat rögzítő fekete dobozának keresése és az áldozatok maradványainak összegyűjtése, annak ellenére, hogy a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt a mentőhelikopterek nem tudtak felszállni. A helyszínelők a kialakítás alatt álló úton gyalogosan közelítették meg a helyszínt.

2015.03.30 15:26MTI
Forrás: MTI

A France2 közszolgálati televízió helyszíni tudósítása szerint hétfőn folytatódott annak az útnak a kiépítése, amelyhez vasárnap láttak hozzá a hatóságok. Az egy kilométer hosszú szakasz Le Vernet településtől vezet ahhoz a sziklafalhoz, ahol a repülőgép becsapódott.

Miután a helikopterek a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt hétfő reggel nem tudtak felszállni, a helyszínelők a még félkész úton, a buldózerek között egy keskeny ösvényen át gyalogosan közelítették meg a helyszínt. Az alakulatok mintegy 45 percet voltak kénytelenek gyalogolni. Délre elkészült az út háromnegyede, s valószínűleg estére az egész szakaszt kialakítják.

A földúton eleinte majd csak terepjáróval lehet közlekedni, kizárólag a kutatás és a helyszínelés céljából, de várhatóan április végére lebetonozzák az egész szakaszt azért, hogy a jövőben az áldozatok hozzátartozói is meg tudják közelíteni a baleset közvetlen helyszínét.

A műút kialakításának 100 ezer eurós költségét a Germanwings légitársaság biztosítói fedezik.

A helyszínen továbbra is mintegy ötven helyszínelő és igazságügyi orvosszakértő gyűjti össze az áldozatok földi maradványait, illetve a gép roncsait. A csendőrség szerint továbbra is a repülési adatokat rögzítő, második fekete doboz megtalálása az elsődleges cél.

A Germanwings légitársaság azt közölte, hogy a dél-franciaországi Marseille-ben segélyközpontot alakítottak ki a hozzátartozók fogadására és ellátására. Oliver Wagner, a légitársaság operációs igazgatója arról tájékoztatott, hogy eddig 325-en látogattak el a baleset helyszínétől mintegy tíz kilométerre, Seyne-les-Alpes településen kialakított emlékhelyre. Elsősorban német és spanyol családok, de Mexikóból, Japánból, Kolumbiából, Venezuelából és Argentínából is érkeztek hozzátartozók.

Őket a Lufthansa légitársaság, a Germinwings anyavállalatának részéről mintegy kilencven fogadták, elsősorban német és spanyol anyanyelvű, válsághelyzet kezelésére képzett szakemberek, valamint a Kenyon International Emergency Services nevű londoni székhelyű válságkezelő cég harminc munkatársa. Rajtuk kívül tucatnyi pszichológus és tolmács is segíti a helyieket a hozzátartozók fogadásában.

A Germanwings német légitársaság Barcelona-Düsseldorf útvonalon közlekedő A320-as gépe, fedélzetén 150 emberrel, múlt kedd délelőtt csapódott hegyoldalnak Franciaország déli részén, az Alpokban. A katasztrófa körülményeinek vizsgálatát vezető marseille-i ügyészség szerint a másodpilóta bezárkózott a pilótakabinba, és valószínűleg szándékosan vezette a gépet a hegyoldalnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.