Nem kér újra a börtönből a háborús vádlott

Seselj csak akkor megy vissza Hágába, ha bilincsben viszik

A háborús bűnökkel vádolt szerb ultranacionalista Vojislav Seselj hétfőn kijelentette: önként nem tér vissza a hágai Nemzetközi Törvényszék börtönébe, és ha vissza akarják vinni, akkor le kell őt tartóztatni.

2015.03.30 14:31MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/patrisyu

A Hágából súlyos egészségügyi állapota miatt ideiglenesen szabadlábra helyezett politikus így reagált arra, hogy a Nemzetközi Törvényszék fellebbviteli tanácsa elrendelte a bírói tanácsnak, hogy azonnali hatállyal vonja vissza az ideiglenes szabadlábra helyezésről szóló döntést, és rendelje el Seselj visszatérését. A döntést azzal indokolta a testület, hogy az ultranacionalista politikus Szerbiába való novemberi hazatérése óta folyamatosan azt hangoztatta, nem tér vissza önként Hágába, és ezzel megsértette a szabadlábra helyezés feltételeit.

Vojislav Seselj hazatérésekor a szerb kormány garanciát vállalt egyebek mellett arra is, hogy amikor a hágai testület kéri, akkor visszaszállítja Seseljt a scheveningeni börtönbe. A hétfői döntés értelmében így most az Aleksandar Vucic vezette kormánynak megoldást kell találnia arra, hogyan vegye rá a Szerb Radikális Párt (SRS) vezetőjét a hollandiai útra.

A helyzet azért is érzékeny, mert korábban mind Aleksandar Vucic, mind Tomislav Nikolic államfő az SRS tagja, és Seselj közeli munkatársa volt. Az SRS elnöke éppen erre a tényre építi nagyhangú kijelentéseit, például hétfői megnyilvánulását, miszerint: "meglátjuk, hogyan fog Aleksandar Vucic és Tomislav Nikolic engem letartóztatni".

Az SRS elnöke egyébként hétfői programját is közölte a szerb sajtóval, hogy pontosan lehessen tudni, mikor hol tartózkodik.

Továbbá az is nehezíti a helyzetet, hogy a miniszterelnök rosszallásának adott hangot sajtótájékoztatóján, amelyen a hágai döntésre reagált. "Az etikátlan döntés hírével kapcsolatos mérgemet nem tudom elrejteni..." - mondta a TASZSZ jelentése szerint Vucic, utalva arra, hogy a bírósági döntés felháborította. Közölte, hogy a szerb kormány hivatalosan is válaszolni fog a Nemzetközi Törvényszék határozatára "az elkövetkező napokban".

Vojislav Seselj 2003 elején önként adta fel magát a Nemzetközi Törvényszéken, és majdnem 12 évet töltött Hágában. Egyebek között azzal vádolják, hogy felelős az 1991 és 1994 között Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és a Vajdaságban elkövetett háborús bűncselekményekért. Pere 2007 óta húzódik, tavaly novemberben súlyos egészségügyi állapotára való tekintettel ideiglenesen szabadlábra helyezték. Szerbiába való visszatérése után folytatta a szélsőségesen nacionalista retorikát, például "Nagy-Szerbia" megalakításáról szónokolt, ami Szerbia egyesítését jelentené a környező országok szerbek lakta területeivel. Támogatottsága a Hágában töltött évek alatt azonban csökkent, pártja az utóbbi két választáson nem került már be a parlamentbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.