Franciaországi légikatasztrófa

Többezer darabbá szakadt a 150 utas - nagy erőkkel keresik a másodpilóta testrészeit

Folytatták a kutatást szombaton a francia Alpokban lezuhant Germanwings-repülő roncsainál. Borzalom és komoly erőfeszítés mindenfelé.

2015.03.28 17:13MTI

Ötödik napja keresik a gép második, a repülési adatokat rögzítő fekete dobozát, amelytől újabb részleteket remélnek a katasztrófával kapcsolatban. A halottak maradványait is gyűjtik még az 1500 méteres tengerszint feletti magasságban elterülő hegyvidéken.

A mentésben résztvevő körülbelül 60 embert két helikopterrel szállítják a Seyne-les-Alpes nevű településen kialakított központból.

A mentés vezetője szerint a repülőgép becsapódása olyan erős volt, hogy eddig egyetlen ép holttestet sem találtak. Patrick Touron egyértelművé tette, hogy emiatt a 150 áldozat azonosítása nagyon bonyolultnak ígérkezik.

A 40-60 fokos meredek sziklafalakon állandó a kőomlás veszélye, ezért a helyszínelőket a magashegyvidéki csendőrség tagjai kötelekkel biztosítják.

A holttestek maradványait helikopterekre erősítve szállítják a Seynes-les-Alpes-ban kialakított laboratóriumba, ahol mínusz 20 fokos hűtőkamrában őrzik azokat.

Intenzíven keresik a másodpilóta holttestének maradványait, hogy azokból megállapítsák: Lubitz állt-e gyógyszer, kábítószer vagy alkohol hatása alatt a baleset pillanatában.

A laboratóriumban ötven törvényszéki orvos és fogorvos, valamint bűnügyi szakértő dolgozik azért, hogy az áldozatok holttesteit minél előbb át tudják adni a hatóságok a hozzátartozóknak.

Miután a holttestek jelentősen roncsolódtak, minden apró részlet (ujjlenyomat, ékszerek) segítségül szolgálhat az azonosításhoz.

A mentésvezető szerint eddig a 150 áldozat holttestének 400-500 darabját emelték ki és kezdték elemezni a DNS-minták alapján, amelyeket a hozzátartozóktól vett mintákkal fognak összehasonlítani egy Párizs közeli laboratóriumban. Tőlük elsősorban nyálmintákat vettek, amikor csütörtökön ellátogattak a katasztrófa helyszínére.

Az onnan negyven kilométerre található Digne-les-Bains nevű kisváros katedrálisában szombaton többnyelvű gyászmisét tartottak az áldozatok emlékére. A helyieken kívül a hozzátartozók egy része is ott volt.

A Germanwings német légitársaság Barcelona-Düsseldorf járata, fedélzetén 150 emberrel, kedd délelőtt csapódott hegyoldalnak Franciaország déli részén, az Alpokban. A katasztrófa körülményeinek vizsgálatát vezető marseille-i ügyészség szerint a másodpilóta bezárkózott a pilótakabinba, és valószínűleg szándékosan vezette a gépet a hegyoldalnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.