Hazatérhettek

Két éve elrabolt cseh diáklányok szabadultak ki Pakisztánban

A két egyetemistát még 2013-ban rabolták el ismeretlenek, akikről azóta sem lehetett megtudni, melyik szervezethez tartoznak.

2015.03.28 15:00MTI

"Örömmel erősíthetem meg, hogy Hana Humpalova és Antonie Chrastecka ma reggel megérkezett a Cseh Köztársaságba" - közölte a miniszterelnök a CT24 közszolgálati hírtelevízió adásában.

Az akkor 24 éves cseh lányok 2013 márciusában Iránból Indiába tartottak, amikor nyolc-tíz ismeretlen fegyveres elrabolta őket a nyugat-pakisztáni Beludzsisztán tartományban.

A pszichológia szakos egyetemisták kisbusszal utaztak egy helyi rendőr kíséretében, akit szintén túszul ejtettek. Az emberrablást egyetlen szervezet sem vállalta magára.

Humpalova elmondta, hogy kezdetben rendkívül nehéz volt, mivel először találkoztak fegyveresekkel, először hallottak robbanásokat és lövéseket, de idővel hozzászoktak a körülményekhez. A diáklányok azt máig nem tudják, hogy pontosan miért rabolták el őket.

A tájékoztatás szerint egy török humanitárius szervezet segédkezett a túszok elengedéséről szóló tárgyalásokon. A lányok hozzátartozói két hónappal ezelőtt vették fel a kapcsolatot a szervezettel, miután minden egyéb lehetőséget kimerítettek.

A foglyok szabadon bocsátásáról a török média is beszámolt, a felvételeken a fiatal nők fáradtnak tűntek, de nem látszott rajtuk sebesülések nyoma.

2013 júniusában egy videofelvétel jelent meg az interneten, amelyen a két cseh nő arra kéri az amerikai hatóságokat, hogy engedjenek szabadon egy - az Egyesült Államokban bebörtönzött - pakisztáni orvosnőt, akit az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal való együttműködés miatt ítéltek el.

Néhány hónappal később egy újabb felvétel is napvilágot látott, amelyen a túszok arra kérik a cseh kormányt, hogy érje el mihamarabbi szabadon engedésüket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.