Meglepő ítélet

Felmentették a szobatársa megölésével vádolt Amanda Knoxot

Meglepetést keltett az olasz semmítőszék ítélete, ugyanis előzetesen perújrafelvételt vártak Meredith Kercher brit diáklány megölésének ügyében. Így hivatalosan nem tudni, ki ölte meg 2007 októberében az áldozatot.

2015.03.28 08:32MTI

A bírósági határozat azt jelenti amerikai Amanda Knox és volt olasz barátja, Raffaele Sollecito számára, hogy véglegesen pont került a hosszú évek óta húzódó bírósági ügyre, amely nagy nyilvánosságot kapott Olaszországban és az Egyesült Államokban, illetve a világsajtóban.

A semmitőszék érvénytelenítette a legutóbb hozott elmarasztaló ítéletet, nem kis meglepetést okozva ezzel.

Sokan ugyanis arra számítottak, hogy a törvényszék, még ha érvényteleníti is az első- és másodfokon hozott ítéleteket, perújrafelvételt rendel el. Ez azonban nem történt meg, így pont került a 2007 óta húzódó jogi eljárásra. A semmitőszéknek 90 napon belül közzé kell tennie döntése indoklását.

Amanda Knoxot és barátját azzal vádolták, hogy 2007-ben, halloween éjszakáján Perugiában megölték Meredith Kercher, a 21 éves brit diáklányt. Knox az eset idején cserediákként folytatott egyetemi tanulmányokat az olasz kisvárosban.

Az áldozatot leszúrták annak az apartmannak a hálószobájában, amelyet Knox és Kercher együtt bérelt.

A vádirat szerint támadói közösülésre kényszerítették Kerchert, majd amikor kiabálni kezdett és ellenállt, megölték.

A per során mindkét fővádlott ártatlannak vallotta magát. Azt állították, hogy a gyilkosság éjszakáján Sollecito otthonában voltak. Elismerték azonban, hogy marihuánát fogyasztottak, és azt mondták, emiatt nem tiszták az emlékeik.

Knoxot és Sollecitót 2009-ben első fokon, 26, illetve 25 év börtönbüntetésre ítélte a perugiai bíróság.

Két évre rá a fellebbviteli bíróság kevésnek találta az ellenük felhozott bizonyítékokat, és felmentette őket, de az olasz legfőbb bíróság tavalyelőtt márciusban megsemmisítette a felmentő ítéletet, perújrafelvételt rendelt el, és átadta az ügyet egy firenzei törvényszéknek.

Amanda Knox időközben hazautazott az Egyesült Államokba, miután három évet töltött olaszországi börtönben. Hazatérve könyvet írt megpróbáltatásairól.

A két vádlottat tavaly januárban újra elítélték, Knoxot távollétében 28, Sollecitót pedig 25 év börtönre. A pénteki döntéssel azonban a semmítőszék végérvényesen pontot tett az ügyre, újabb eljárás nem lesz, fellebbezésnek ugyanis nincs helye.

A bűnügy eddigi egyetlen elítéltje az elefántcsontparti Rudy Guede, aki beismerő vallomást tett, és 2010 óta börtönben ül gyilkosságban való bűnrészesség miatt. Az ellene hozott ítélet szerint ő fogta le az áldozatot, amikor bűntársai leszúrták.

A Seattle-ben élő Knox közleményében tudatta pénteken, hogy a végleges bírósági döntés hírére megkönnyebbült. "Az ártatlanságom tudata adott erőt nekem a megpróbáltatás legsötétebb pillanataiban" - közölte Knox.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.