Terroristák lehettek?

Egy hét alatt nyolc szélsőségesgyanús alakot kapcsoltak le Ausztriában

Nyolc feltételezett szélsőségest fogtak el Ausztriában a héten, ötöt az alsó-ausztriai Kremsben és Bécsben csütörtökön, három lányt pedig még a hét elején tartóztattak le Grazban.

2015.03.27 12:50MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/patrisyu

Kremsben két orosz állampolgárságú személyt állítottak elő, terrorista szervezetben való részvétel gyanújával hallgatják ki őket. A 27 és a 31 éves férfi néhány éve tartózkodik Ausztriában, egyikük az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezethez akart csatlakozni Szíriában, a másik a tettestársa volt. A Kurier című osztrák napilap értesülése szerint mindkét férfi Csecsenföldről származik. A nyomozás biztonsága érdekében a hatóságok több részletet nem közöltek.

A bécsi Meidling vasútállomás közelében két férfit és egy 36 éves nőt fogtak el szintén csütörtökön, akiket azzal vádolnak, hogy 2014 nyarán csatlakozni akartak az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezethez és szíriai utazást is terveztek. Az érintett személyek nagykorúak, és Csecsenföldről származnak.

A hét elején előzetes letartóztatásba került három lány, akik feltehetőleg Szíriába akartak utazni, hogy ott szélsőségesekkel kössenek házasságot. A 15, 16 és 19 éves lányok telefonon tartották a kapcsolatot a szíriai férfiakkal. A 16 éves lány Skype-on tett házassági ígéretet, a 19 éves lánynak már meg is volt április 24-re a repülőjegye Bécsből Isztambulon keresztül Szíriába.

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminisztérium közlése szerint február elejéig legalább tizenheten hagyták el Ausztriát azért, hogy Irakba vagy Szíriába utazzanak és az IÁ-hoz csatlakozzanak. Heten közülük időközben visszatértek, háromnak megakadályozták a kijutását, a nők közül heten a kiutazás pillanatában még kiskorúak voltak. Az nem ismert, hogy a kiutazott nők csatlakoztak-e a szélsőséges szervezetekhez, illetve mind házasságot kötöttek-e szélsőségesekkel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.