Nyomot találtak a házkutatáson

"Valamit" találtak: kiderülhet, miért ölt meg 150 embert a pilóta

Nem hagyott búcsúlevelet, és a közösségi oldalon sem olvasható semmi olyan, ami magyarázatot adna Andreas Lubitz öngyilkos merényletének okára, ám a nyomozók mégis találtak "valamit".

2015.03.27 08:00ma.hu

Vizsgálja a német rendőrség azokat a holmikat, amiket a 28 éves Andreas Lubitz otthonában találtak: arra keresik a választ, hogy vajon miért vezette neki a pilóta az Alpok egyik sziklájának 150 emberrel a háta mögött a Germanwings légitársaság járatát kedden. Az eddig nyilvánosságra került részletek szerint ugyanis csaknem teljesen biztosra vehető, hogy Lubitz szándékosan okozta a repülőgép katasztrófáját, miután kizárta a fülkéből a gép kapitányát és nem reagált a dörömbölésére és kiabálására, amikor a beengedését követelte, továbbá a gép magassága az utolsó néhány percben olyan mértékben csökkent, hogy azt sem a robotpilótával nem lehetett volna előidézni, sem egy esetleges rosszullét és ájulás utáni irányításhiány nem okozhatta.

Egy Airbus A320-as típusú gép (Fotó: Wikipedia/ChrisZ)

A nyomozók a másodpilótaként halálba repülő férfi düsseldorfi lakása előtt megerősítették, hogy nem találtak búcsúlevelet, és a szüleinél tartott házkutatás sem vezetett eredményre. Ugyanakkor állítólag találtak "valamit", amit egyelőre további teszteknek kell alávetni, épp ezért még nem árultak el róla további részleteket, de Markus Niesczery, a düsseldorfi rendőrség tisztje úgy fogalmazott: "ebben a pillanatban még nem tudjuk megmondani, mi ez, de lehet, hogy nagyon jelentős nyom a történtek megfejtéséhez".

Lubitz a Facebook-oldalán felsorolta az érdeklődési köreit, ezek közt sem található olyan, ami gyanakvásra adhatott volna okot: kedveli például a Schiller nevű német elektronikus zenekart, David Guettát, a francia szupersztár DJ-t, bejelölte a helyi Burger Kinget, emellett szereti a 10 bábus bowlingot, a légi humort és követője volt az A320 típusú repülőgép műszaki honlapjának is - egy ilyen géppel repült a halálba és ölt meg 149 másik embert néhány napja.

A Germanwings eközben nyilatkozatot adott ki, melyben mélységes megdöbbenésüknek adtak hangot a csütörtökön nyilvánosságra került ügyészi szakvélemény után. "El vagyunk borzadva, miután a mai napon felfedezték, hogy a repülőgép lezuhanása a jelek szerint szándékos volt, valószínűleg a másodpilóta miatt" - írták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.