Ukrán válság

Hozzá kell szokni az AMERIKAI katonai jelenléthez

Csehország és Lengyelország területén is áthalad az amerikai hadsereg Dragoon Ride fedőnevű harcjárműkonvoja. A csehek már a megszállókat látják bennük.

2015.03.24 18:17MTI

Az Egyesül Államok megígérte, hogy katonai jelenléte Lengyelországban és Kelet-Európában addig tart, amíg szükség van rá, Lengyelország pedig az amerikai fegyveres erők állandó jelenlétét szeretné elérni - mondta el Tomasz Siemoniak nemzetvédelmi minszter kedden a TVN24 lengyel hírtelevízióban.

Siemoniak annak kapcsán beszélt az amerikai jelenlétről, hogy hétfőtől kezdve Lengyelország területén halad át az amerikai hadsereg Dragoon Ride fedőnevű harcjárműkonvoja, amely a Lengyelországban és a balti államokban megtartott rotációs hadgyakorlatok után Németországba tart. A Dragoon Ride az Atlantic Resolve fedőnevű, a Krím félsziget tavaly márciusi orosz elcsatolása után elindított rotációs hadgyakorlat-sorozat része.

Siemoniak a TVN24-nek elmondta, Lengyelország az amerikai fegyveres erők állandó jelenlétéért "folyamodik, erről tárgyal". Jelenleg az állandó jelenlét "elemeit" készítik elő, addigis "nagy hangsúlyt fektetnek a rotációs jelenlétre". Ennek keretében idén összesen mintegy 10 ezer NATO-szövetséges katona gyakorlatozik Lengyelországban.

A Dragoon Ride-ra utalva - amelynek során a katonák több településen megállnak és találkoznak a helyi lakosokkal - a miniszter azt üzente a lengyeleknek, "szokjanak hozzá a Lengyelországban közlekedő amerikai szövetségesek látványához".

Siemoniak a beszélgetésben arra is kitért, hogy hétfőn azonnali jelleggel 554 lengyel tartalékost hívtak be gyakorlatra. Elmondta, a hétévi szünet után megtartott készültségi teszt során "a rendszer működőképesnek bizonyult".

A miniszter emlékeztetett rá, hogy tárcája tavaly ősztől intenzívebbé tette a tartalékosok kiképzési programját, már tavaly is több mint hétezer tartalékost hívtak be, és idén várhatóan 21 ezerre növelik az ilyen behívások számát. Felhívta a figyelmet arra, hogy március elejétől önként is lehet kiképzésre jelentkezi.

A TVN24 hírtévé hétfőn ismertette annak a felmérésnek az eredményét, amely azt vizsgálta, a lengyelek mekkora része lenne hajlandó részt venni egy fegyveres ellenállásban, ha az országot támadás érné. A válaszadók 37 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kész valamilyen formájú ellenállásra, ennek fegyveres formáját 27 százalék vállalná. Ez mintegy 8 millió embert jelent, vagyis a felnőtt férfipopuláció mintegy 70 százalékát. A támadás esetében a válaszadók 19 százaléka elhagyná Lengyelországot, és csak 5 százalék kapitulálna. A TVN24 híranyaga szerint az ellenállásra való készség Lengyelországban magasabb, mint a többi vizsgált NATO-tagországban.

Zeman: az amerikai katonai konvoj tagjai nem megszállók

Milos Zeman nem ért egyet azzal, hogy megszállóknak nevezzék annak az amerikai katonai konvojnak a tagjait, amely vasárnaptól szerdáig vonul át Csehország területén.

Az államfő kedden az észak-csehországi Liberecben nyilatkozva újságíróknak azt mondta, hogy a konvoj tervezett csehországi átvonulása kapcsán "Amerika-ellenes bolondokkal" kénytelen hadakozni.

Az amerikai hadsereg 118 harci járműből és 516 katonából álló egysége egy baltikumi hadgyakorlatról közúton tér vissza németországi támaszpontjára. Az akció célja demonstrálni a NATO keleti tagállamainak védelme iránti amerikai elkötelezettséget.

A Dragoon Ride fedőnevű konvoj több tucatnyi Stryker típusú lövészszállítóból és más páncélozott harcjárművekből áll. A konvoj németországi bázisukra szállítja haza a 2. amerikai gyalogezred katonáit, akik az Atlantic Resolve fedőnevű, a Krím félsziget elcsatolása után a keleti NATO-tagok védelmi készültségének fokozása céljából elindított állandó rotációs hadgyakorlaton vettek részt.

Csehországban az amerikai konvoj áthaladása vitákat váltott ki, és tüntetések várhatóak úgy Amerika mellett, mint ellene.

"Míg az utóbbi hónapokban oroszellenes bolondokkal hadakozom, most ehhez hozzájöttek az Amerika-ellenes bolondok is, mert mindkét oldalon egyaránt vannak bolondok" - jelentette ki Zeman a konvojjal kapcsolatban.

"Nem értek egyet azzal, hogy az amerikai katonai egységeket megszállóknak nevezzék annál az egyszerű oknál fogva, hogy a múlt században két megszállást (náci és szovjet) is átéltünk, és ezért tudjuk, hogy néz az ki" - szögezte le az államfő, aki látogatáson tartózkodik a Libereci régióban. Az amerikai konvoj jelenleg lengyel területen van, s a tervek szerint vasárnap érkezik Csehországba.

Zeman hangsúlyozta: ellenzi, hogy bármiféle idegen katonai támaszpontok jöjjenek létre Csehország területén.

Az amerikai konvoj áthaladása ellen elsősorban az ellenzéki kommunisták, valamint számos baloldali civil szervezet tiltakozik. Egybehangzóan azt állítják, hogy az akciót a parlamentnek kellett volna jóváhagynia. A kormány döntése elégtelen, s ezért sérül az alkotmány. Martin Stropnicky védelmi miniszter a bírálatokat visszautasította.

Az államfő felhívta a figyelmet arra, hogy már a múltban is számos katonai konvoj vonult át Csehország területén, mégsem okozott ez senkinek fejfájást. Szerinte a mostani felhajtásért a sajtó a felelős, amely úgy kezeli a konvoj áthaladását, mint a kommunista időszakban népszerű kerékpáros "Békeversenyt".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.