Többen megtámadták

Eltörölték a szigorú internetes becsületsértési törvényt Indiában

A 2008-ban, az internetes bűnözés elleni fellépés szellemében hozott törvényt egyetemi hallgatók, írók, bloggerek és jogvédő csoportok támadták meg bíróság előtt.

2015.03.24 10:50MTI

A legfelsőbb bíróság úgy találta, hogy a törvény nem határozta meg pontosan, mi minősül sértőnek, ezzel pedig csorbította a szólásszabadsághoz és az információ szabadságához való jogot, következésképpen ellentétes volt India alkotmányával.

A 2008-ban, az internetes bűnözés elleni fellépés szellemében hozott törvényt egyetemi hallgatók, írók, bloggerek és jogvédő csoportok támadták meg bíróság előtt.

Ellenzői szerint a jogszabály túlságosan szigorú, és a politikusok visszaéltek a törvény adta tág mozgástérrel, hogy bírálóikra nyomást gyakoroljanak.

A múlt héten egy 19 éves indiai férfit vettek őrizetbe, aki a Facebookon becsmérlő megjegyzést tett a hindukra meg a muzulmánokra, és azt egy Uttar Prades szövetségi állambeli politikusnak tulajdonította.

2012-ben nagy figyelmet váltott ki, amikor egy tizenéves lányt, Sahín Dadát azért tartóztattak le, mert a közösségi portálon bírálta, hogy munkaszüneti napot rendeltek el egy befolyásos helyi politikus temetése miatt, barátnőjét pedig azért, mert ugyancsak a Facebookon helyeselte a bejegyzést.

A felhasználók számát tekintve India a világ leggyorsabban bővülő internetes piaca, a Google előrejelzései szerint 2018-ra ott többen használják majd az internetet, mint az Egyesült Államokban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.