A kormány a lázadók ellen

Jemen a polgárháború peremére sodródik

A kormány és a lázadók szembenállása Jemenben aláássa a válság békés rendezésének esélyét, és a polgárháború peremére sodorja az országot.

2015.03.23 20:30MTI

Dzsamál Benomar ENSZ-megbízott a jemeni válságnak szentelt rendkívüli BT-ülésen illúziónak nevezte azokat a feltételezéseket, hogy a síita húszi lázadók ellenőrzésük alá tudnák vonni az egész országot, de az is csalfa remény szerinte, hogy a kormányerők képesek lennének felszabadítani a lázadók által elfoglalt területeket.

"Bármely oldal, amely az országot ezen irányok valamelyikébe próbálja taszítani, hosszan tartó konfliktust provokál, egy vegyes, iraki-líbiai-szíriai forgatókönyvvel" - figyelmeztetett Dzsamál Benomar.

A megbízott az ENSZ égisze alatt folyó béketárgyalásokon való részvételre szólította fel a szembenállókat, és kijelentette, hogy a párbeszéd a rendezés egyetlen módja.

A politikai válságrendezésnek kompromisszumra kell épülnie, minden fél követelésének figyelembe vételével - mondta Benomar, aki szerint a békés rendezés kulcsa legfőbbképpen a húszik a kezében van.

Felhívta a figyelmet a különféle, Jemenben egyre nagyobb befolyást szerző terrorszervezetek jelenlétének veszélyére, és arra kérte a szembenállókat, hogy vegyék komolyan ezt a problémát.

Az ENSZ BT vasárnapi rendkívüli ülésén támogatásáról biztosította nyilatkozatában Manszúr Hádi jemeni elnököt, elítélte a húszi lázadók területfoglalását, visszavonulásra szólította őket, és az ellenségeskedés megszüntetésére szólított fel.

Jemenben síita húszi fegyveresek tavaly szeptemberben megszállták a fővárost, és a múlt hónapban lemondásra kényszerítették az államfőt, majd feloszlatták a parlamentet és teljes egészében átvették a hatalmat. Azóta az országban politikai káosz uralkodik, és az elmúlt napokban tovább súlyosbodott a fegyveres konfliktus.

Ádenben Manszúr Hádi államfő ideiglenes elnöki palotáját azonosítatlan harci gépek támadták pénteken. Szanaában síita mecsetek ellen elkövetett merényletekben pedig 140 ember vesztette életét.

Hádi február 21-én Ádenbe menekült, ahol visszavonta korábbi lemondását, és a Perzsa-(Arab-)öböl menti országok támogatásával új hatalmi bázist alakított ki. Szombati tévébeszédében az elnök a fővárosból való kivonulásra és az alkotmányos rend helyreállítására szólította fel a húszikat, és mielőbbi beavatkozást kért a BT-től.

A lázadók viszont fegyverbe szólították a lakosságot az elnökhöz hű erők elleni fellépésre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.